Belföld

A GVH-nak nem sok mondanivalója van arról, hogy Orbán a TV2 műsorát népszerűsíti

Az elmúlt napokban két olyan videó is felkerült Orbán Viktor TikTok-csatornájára, amelyben a TV2 Sztárban sztár leszek! című műsorát népszerűsíti. Mindkettőben slágereket vágtak össze a korábbi adások felvételeivel, miközben kormánypárti politikusok adnak elő egy-egy sort, például Németh Szilárd, Kocsis Máté, Kósa Lajos, de maga a miniszterelnök is.

A videókkal kapcsolatban a 444 megkereste a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH), hogy állásfoglalást kérjenek. A lap arra hivatkozik, hogy a hivatal influenszermarketinggel kapcsolatos szabályzata szerint, amennyiben a „véleményvezérnek minősülő” felhasználó reklámnak vagy hirdetésnek minősülő bejegyzéseinél legalább a hashtagek között jelölni kell, hogy az „termékmegjelenítés, szponzorált poszt, hirdetés, promóciós, népszerűsítő megjelenés vagy fogyasztói érdeklődést felkeltő” anyag, ellenkező esetben bírság szabható ki.

A hírportál többek között azt kérdezte a GVH-tól, hogy Orbán videójaira is vonatkozik-e a szabályozás, hiszen a jelek szerint a TV2 műsorát reklámozza; Orbán influenszernek minősül-e; a videók reklámnak minősülnek-e; ha igen, kap-e bírságot a miniszterelnök a jelölés hiánya miatt.

Válaszában a GVH azt írta, hogy a hatóság „konkrét ügyekben minden esetben lezárt versenyhatósági eljárások alapján foglal állást és ad tájékoztatást. A GVH által közzétett útmutatók, tájékoztatók iránymutatásokat tartalmaznak a piaci szereplők számára, konkrét ügyekre vonatkoztatva azokból nem vonható le jogi következtetés”. Hozzátették:

Általánosságban tájékoztatom, hogy a GVH joggyakorlata szerint influenszerek által készített és közzé tett tartalmak akkor minősülnek reklámnak, ha azért a véleményvezérek közvetlen ellenszolgáltatásban részesülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik