Belföld

Közleményt adott ki a rendőrség a soproni neonáci nagygyűléssel kapcsolatban

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A rendőrség információja szerint 2023. október 6-7-8-án tartják meg azt a nagygyűlést neonáci szervezetek Sopronban, melyről korábban már a 24.hu-n is beszámoltunk. A rendőrség szerdai közleményében arról ír, hogy

a rendezvény egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan radikális szimpatizánsok érkeznek Európa országaiból, így okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése. Magyarország – közismerten jelentős eredményeket elérve – zéró toleranciát hirdetett ezekkel a jelenségekkel szemben, melyeket a jog eszközeivel is üldöz. A szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben a rendőrség határozottan, ellentmondást nem tűrően, az elkövetés súlyának arányában fog fellépni, amennyiben szükséges.

Hozzáteszik: a rendőrség a szükséges intézkedéseket megteszi, együttműködve a társszervekkel, és az önkormányzattal.

A polgármester a Blikknek nyilatkozott a tervezett gyűléssel kapcsolatban. A lehetséges helyszínnel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Csak feltételezéseink vannak, ha megalapozott a hír akkor valószínűleg egy magántulajdonban levő ingatlan jöhet szóba. A szélsójobboldali rendezvény névadója, Gerd Honsik 2016-ban Sopronban vett házat, amit 2018-ban örököltek meg a gyermekei. Nem kizárt, hogy a szélsőséges nézeteiről elhíresült író egykori otthona adhat teret a gyűlésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik