Belföld

Osztrák neonáci szervezetek tartanak nagygyűlést Sopronban

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Neonáci szervezetek tartanak nagygyűlést októberben Sopronban: ausztriai neonáci csoportok szervezésében valósulna meg a magyar városban az „1. Gerd Honsik Európa Kongresszus”. A Mérce arról ír, hogy sem a lakosság, sem a polgármester nem tudott előzetesen az eseményről.

Farkas Ciprán polgármester később közleményt adott ki az ügyben, amely szerint a város a sajtóból értesült az eseményről, mellyel kapcsolatban információ szerint bejelentés a rendőrséghez sem érkezett, sőt még a pontos helyszínről sincs tudomásuk.

A városvezető egyúttal leszögezte: polgármesterként minden olyan politikai megmozdulást határozottan elutasít, amely félelmet kelt a soproniakban, a városban pedig zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben.

A helyi Momentum október 7-re ellentüntetést szervez annál a hotelnél, ahol feltehetően az eseményt tartják majd.

A Der Standard cikke szerint az esemény mögött elsősorban bécsi és stájerországi neonácik egy csoportja áll, a csoport belső magját 200 főre becsülik, ideológiailag „ortodox nemzetiszocialistáknak” tekintik magukat, akiknek vezérelve az egykori NSDAP német náci párt 25 pontos programja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik