Belföld

Rogán barátja nem tudta lebontatni a néhai bordélyházat, most butikhotelt nyitna a belvárosban

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Néhány hónappal ezelőtt átnevezték a grúz Shabtai Michaeli tulajdonában álló Safe-Gate nevű céget Bástya18-Hotel Kft.-re – derül ki az Opten nyilvántartásból. Ez a változás jelzi is, milyen jövőt képzelnek el a befektetők a Bástya utcai háznak.

Lebontották volna a 200 éves épületet, nem sikerült

A belvárosi, szépen dokumentált történettel rendelkező ingatlannal korábban többször is foglalkoztunk, először akkor, amikor megírtuk, hogy tavaly egy, korábban önkormányzati tulajdonban álló teljes épület tulajdonosa lett a Kálvin tér mellett a Rogán Antal barátjaként ismert grúz üzletember.

A kétszintes, jelenleg is lelakatolt épületért összesen 183 millió forintot ígért a Safe-Gate és a PSM Technology Zrt. a fideszes vezetésű önkormányzatnak, hogy aztán az előbbi cégben a vásárlás után hamarosan megjelenjen Shabtai Michaeli.

A vételárról azt írtuk: önmagában aligha számíthat olcsónak a közel egymillió forintos négyzetméter ár egy rossz állapotú ingatlanért, ugyanakkor a kép árnyaltabb lesz, ha ott ingatlanfejlesztés kezdődik a jövőben, elvégre a város egyik legértékesebb részéről beszélünk. Az új építésű lakásokat ugyanis lényegében pillanatok alatt értékesíteni lehet arrafelé.

És meglehet, a befektetők valóban ingatlanfejlesztésben gondolkodtak, mivel tavaly bontási engedélyt kértek a Bástya utca 18. alatti házra, csakhogy ezt a fővárosi kormányhivatal elutasította. Ezután nevezték át a céget Bástya18-Hotelre.

„Butikhotel nyílhat a Bástya utcában” – mondta a Bástya18-Hotel Shabtai melletti másik tulajdonosa, a Magyar Lábtenisz Szövetség elnökeként is aktív Csermely Sándor Tibor a 24.hu-nak. Annyit tudtunk meg tőle továbbá, hogy jelenleg örökségvédelmi egyeztetéseket folytatnak arról, hogy a homlokzat jelenlegi állapotában megmaradjon. Arra is rákérdeztünk, terveznek-e ráépítést, hozzáépítést a házon, ám Csermely azt mondta: a projekt tervezés alatt van, az viszont biztos, hogy minden előírást betartanak.

Az amúgy sem hosszú utcában egyébként számos, főleg tehetős külföldi vendégekre fókuszáló szálloda működik már most.

Szajki Bálint / 24.hu Jobbra a Bástya utca 18. 2022. július 7-én.

Csókpalota, bordélyház, pezsgőélet anno

A ház egyébként 1817-ben épült. Korábbi cikkünket idézzük: az „eredetileg klasszicista épület a mai arcát nem ekkor, hanem közel száz évvel ezelőtt, 1923-ban kapta, amikor tulajdonosa, dr. Báthory József úgy döntött, legfőbb ideje lesz modernizálni a múltban ragadt, a szomszédainál jóval alacsonyabb házat. A díszes földszinti ablakrácsokkal, új kapuszárnyakkal, lakásajtókkal, míves függőfolyosó-korláttal, sőt még egy előtér és udvar közti üvegfallal is járó átalakításokkal az épület továbbra sem vált kiemelkedő építészeti értékké, a városszövetben elfoglalt helye, kora, illetve irodalom- és várostörténeti szerepe miatt azonban mostanra megőrzendő értékké vált, belső terében a forradalom és szabadságharc utáni évtizedekben hirtelen felpezsdült az élet.”

 

És nem is akárhogy! „A kis épületet a különböző társadalmi osztályokhoz tartozó lakók mellett persze az üzletek sem kerülték el, egyikük sem járt azonban akkora sikerrel, mint a századfordulóra vöröslámpás negyeddé váló környék itt megnyílt «csókpalotája». A bordélyház 1911 februárjában vált igazán széles körben ismertté: egy hajnalban ugyanis öt férfi – köztük két, a közeli Vásárcsarnokban dolgozó, verekedéseikről híres mészárosmester – összeveszett egy lányon, a helyzet pedig percről percre csak mérgesedett. A hentesek elállták ugyanis a helyzet elől minél gyorsabban elmenekülni vágyók útját, majd csépelni kezdték őket: egyikük, egy orvostanhallgató törött orral és felrepedt szájjal ájult el, a MÁV vele tartó fogalmazója pedig jobb szemére megvakult. A helyzetet a közeli Favorit kávéházból kirohanó vendégek közül kiváló két részeg katona csak tovább súlyosbította, hiszen bajonettel szálltak be a verekedésbe. Az ügyet végül a közben eszméletéhez tért egyetemista oldotta meg, aki a közelben sétáló huszárhadnaggyal ártalmatlanította a katonákat, időközben pedig a rendőrök is megérkeztek.”

A Bástya utca 18. tulajdonosának, Shabtai Michaelinek számos területen vannak érdekeltségei:

  • jócskán akadnak ingatlanos cégei (Matild Palota Kft., Paris Atrium Kft., TNN Realestate),
  • médiabefektetései (Michaeli, Schwartz & Brit Média Holding Zrt.),
  • tavaly óta plakátcége
  • illetve alumíniumfeldolgozója is van már.

Shabtai Michaeli cáfolta korábban, hogy részt vett volna a Rogán Antalhoz köthető letelepedési kötvény-programban, azt viszont elismerte, hogy a miniszter – aki korábban az V. kerület polgármestere volt – több mint tíz éve a barátja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik