Belföld

Egymillióan elváltak, kilőtt az angolul beszélők száma, 75 ezerrel több külföldi él Magyarországon

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Nemcsak a katolikusok, hanem a reformátusok és az evangélikusok száma is megcsappant az utóbbi tíz évben. A népszámlálásból kiderült, hogy 1,2 millió nőnek nincs gyermeke, ahogy az is, hogy Budapesten minden harmadik házasra jut egy elvált.

Tíz év alatt egymillióval csökkent a katolikusok száma Magyarországon, reformátusokból kétszázezerrel, evangélikusokból pedig negyvenezerrel lett kevesebb 2011 óta, derült ki a népszámlálás kedden közzétett végleges eredményeiből.

Húszéves távlatban még drasztikusabb a visszaesés:

  • a katolikusok száma 5,56 millióról 2,88 millióra,
  • a reformátusoké 1,62 millióról 943 ezerre,
  • az evangélikusoké pedig 304 ezerről 176 ezerre zuhant 2001 óta.

Érdekesség ugyanakkor, hogy még így is kevesebben vannak azok, akik deklaráltan nem tartják magukat vallásosnak, mint 2011-ben. Számuk most 1,55 millió, míg tíz éve 1,8 millió volt. Ezt a kettősséget az magyarázza, hogy mivel nem kötelező a válaszadás a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdésekre, rengetegen nem is tették ezt meg. Szám szerint 3,8 millióan nem kívántak nyilatkozni, míg tíz éve még csak 2,7 millióan voltak így. Ezért tehát azt sem lehet egyértelműen megmondani, hogy a lakosság e 40 százalékából hányan vallásosak, csak titkolják felekezetüket, és hány ateista nem válaszolt a kérdésre.

Made with Flourish

Made with Flourish

Mindössze néhány felekezet híveinek esetében volt tapasztalható számottevő növekedés tízéves távlatban. A Hit Gyülekezetéhez négyezerrel tartoznak többen, mint a legutóbbi népszámláláskor, a felsorolásban nem szereplő, más keresztény felekezet opciót is 16 ezerrel többen jelölték meg, míg a muszlim vallásúak száma nyolcezerre, a buddhistáké pedig tizenegyezerre nőtt.

A hívő katolikusok között közel 300 ezerrel több a nő, mint a férfi. A legnagyobb vallások közül az evangélikusoknál és a reformátusoknál is jelentős többségben vannak a nők, miközben 40 ezerrel több férfi vallotta magát nem vallásosnak, mint ahány nő. Mindez beillik a korábbi népszámlálások tendenciájába.

A Magyarországon élő külföldi állampolgárok közül a legtöbben (17 ezren) katolikusnak vallják magukat, utánuk a muszlimok következnek 5 ezer fővel. A 218 ezer külföldi állampolgár közül ugyanakkor 146 ezren nem válaszoltak erre a kérdésre, 28 ezren pedig deklaráltan ateisták.

Varga Jennifer / 24.hu

Életkor szerint a legtöbb katolikust, 462 ezret a 60–69 éves korosztályban találni, a legkevesebbet pedig (a 10 évesnél fiatalabbak után) a 20–29 éveseknél, mindössze 235 ezret.

1 millió elvált, 60 ezer öt- vagy több gyermekes anya

A népszámlálás során a lakosságot megkérdezték az általuk beszélt nyelvekről is, ami szintén tartogatott említésre méltó eredményeket. Magyarul például 400 ezerrel beszélnek kevesebben, mint 2011-ben, miközben a népesség „csak” 334 ezerrel  csökkent ez idő alatt – ez tehát az idegen anyanyelvűek arányának növekedésre utal.

Sokan jöttek az unión kívülről

Nagyságrendileg 75 ezerrel több külföldi él Magyarországon, mint 2011-ben, ráadásul többen vannak a nem EU-tagországból érkezők (126 ezren), mint akik az unión belülről költöztek hozzánk (92 ezer).

Angolul 840 ezerrel, németül 100 ezerrel, oroszul 45 ezerrel, franciául 30 ezerrel, spanyolul 24 ezerrel, olaszul 5 ezerrel tudnak többen önbevallásuk szerint, mint az előző népszámláláskor. Jelentősen csökkent viszont a cigányul beszélők száma: 84 ezerről alig 40 ezerre.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a magyarok negyede beszél állítása szerint angolul.

Made with Flourish

Az egészségi állapotra vonatkozó válaszok alapján idehaza 1,7 millió ember él tartós betegséggel. 434 ezren mozgáskorlátozottak, közel 200 ezren aliglátóak, és több mint 150 ezren nagyot hallanak.

Kiderült az is, hogy záródik az olló a házasok és az elváltak száma között. A népszámláláskor megközelítőleg 3,56 millióan voltak házasok, és 1 millióan váltak már el. Ugyanez az arány még 2001-ben még 4,44 millió volt a 758 ezerhez. Budapesten minden harmadik házasra jut egy elvált, de az ország többi régiójában sem sokkal jobb a helyzet.

Farkas Norbert / 24.hu

A születésszámokat tekintve közel 1,2 millió, 15 évesnél idősebb nőnek nincs gyermeke, közülük minden tizedik nő házas. 2011-hez viszonyítva egyébként minden kategóriában csökkent a vállalt gyermekek száma. A legtöbb nőnek (1,5 milliónak) két gyermeke van, három gyermekkel közel félmillió nő büszkélkedhet, néggyel 112 ezer, öttel vagy annál is többel pedig 60 ezer.

A csonka családokra vonatkozóan is ad képet a népszámlálás. Az egygyermekes nők közül 187 ezren, a kétgyermekesek közül 246 ezren, a háromgyermekesek közül 80 ezren váltak el. A négy, öt vagy annál is több gyermeket szülő nők közül pedig 30 ezren nem maradtak együtt a férjükkel.

Arról, hogy a települések lakossága hogyan alakult, még az előzetes eredmények alapján itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Új nyertesei vannak a lakáspiacnak a népszámlálási adatok alapján
Átalakult az országos lakáspiac az elmúlt évtizedben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik