Belföld

Kaáli professzor azt reméli, Musk után vele is leül beszélgetni Novák Katalin

Branstetter Sándor / MTVA
Branstetter Sándor / MTVA

Szívesen részt vettem volna ezen a Csúcson, hiszen mindig szívemen viseltem a magyar demográfia sorsát, de ha már nem kaptam meghívást a rendezvényre, örömmel találkoznék én is a köztársasági elnök asszonnyal a dörgicsei Kaáli Autó Motor Múzeumomban. Itt ugyan Teslák nincsenek kiállítva, de sok más világritkaság megtekintése mellett beszélgethetnénk a hazai meddőségkezelésről, és annak demográfiai jelentőségéről. Ebben a témában régi szövetségese vagyok Magyarországnak, amelynek elismeréseként egy korábbi államfő Elnöki Aranyérem kitüntetésben részesített.

Ezt tette közzé szerdán az MTI-OTS felületén Kaáli Nagy Géza professzor, az állam által felvásárolt Kaáli Intézet korábbi tulajdonosa. Közleményében felidézi, hogy Novák Katalin köztársasági elnök meghívta Elon Musk dollármilliárdos amerikai üzletembert a közelmúltban rendezett Budapesti Demográfiai Csúcsra, de Musk lemondta a meghívást.

Érdekes módon a meghívottak listájából az idén is kimaradt Kaáli Nagy Géza professzor, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a hazai demográfiai mutatók javítása terén: intézetei három évtized alatt 30 ezer gyermekkel gazdagították a nemzetet.

Ugyanakkor a Muskkal meghiúsult budapesti találkozást utóbb sikerült bepótolni, hiszen a köztársasági elnök az amerikai útja keretében meglátogatta Texasban a legújabb Tesla gyárat, és mintegy két órán keresztül beszélgetett a milliárdossal a demográfiai kihívásokról és a klímaváltozásról.

„Új szövetségesünk lett a családok szabadságharcában, aki ismeri és elismeri Magyarország családközpontú programját” – így értékelte Novák a Muskkal közös találkozót.

Erre reflektálva Kaáli Nagy Géza a szerdai közleményében úgy fogalmaz: „az, hogy bolygónk leggazdagabb embere ismeri és elismeri Magyarország családközpontú programját, nem igazán meglepő, hiszen közismert, hogy a világon GDP-arányosan Magyarország költi a legtöbbet családtámogatásra. Más kérdés, hogy ennek ellenére miért csökken drasztikusan a megszületett gyermekek száma hazánkban. Nyilván a magyarok közül is sokan kaptak meghívót a Budapesti Demográfiai Csúcsra, akik azon fáradoznak, hogy hazánkban minél több gyermek szülessen.

A 444.hu emlékeztet: a kormány 2019-ben államosított 6 meddőségi klinikát, majd 2021 nyarán döntött úgy, hogy államosítja a maradék három magánkézben lévő meddőségi klinikát 2022. július 1-jéig. Ezt arra hivatkozva tették meg, hogy ne lehessenek visszaélések a rendszerben, de a szakértők szerint ennek egyáltalán nincs szakmai alapja. Úgy látják, hogy a törvénnyel csak azt éri el a kormány, hogy külföldre űzi nemcsak a családra vágyó fiatalokat, de a szakembereket is. A lombikprogramon átesett nők pedig arról számoltak be, hogy sokuknak az állami kórházakban nem sikerült teherbe esniük, és úgy érezték, az ellátás színvonala sem volt megfelelő, az orvosoknak nem volt elég idejük velük foglalkozni.

Kiemelt kép: Dr. Kaáli Nagy Géza István magyar-amerikai állampolgárságú szülész-nőgyógyász, a magyarországi Kaáli Intézet alapítója a dörgicsei Kaáli Autó-Motor Múzeum előtt. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik