google streetview
Belföld

Eladja az állam a mátraházai honvéd üdülőt

Eladja az állam a mátraházai honvéd üdülőt, vagyis a 4. számú Kiképzési, Oktatási, és Regeneráló Központot – értesült a Gyöngyös Ma című lap, amit a Honvédelmi Minisztérium is megerősített. Az intézményt – mint írták – szeptember 4-én minden magyarázat nélkül bezárták, a hónap közepén pedig már zajlott az épület kiürítése. A HM a lapnak küldött válaszában úgy fogalmazott, az állami üdülők eladásáról szóló központi intézkedéscsomag

szükség szerint érintette a honvédelmi tárca vagyonkezelésében lévő egyes ingatlanokat – köztük a mátraházai rekreációs intézményt.

Az épület ugyan a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében van, de a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. Utóbbi az eladás részleteit firtató kérdésekre nem válaszolt. Az ingatlan tulajdoni lapja szerint a tulajdonos továbbra is a Magyar Állam, és a széljegyen sem szerepel az eladásra utaló adat, így valószínű, hogy még előkészítés alatt állhat a tranzakció.

A lehetséges vásárlók között a lap szerint felmerült a miniszterelnök veje, Tiborcz István neve is, de cégcsoportja, a BDPST Group cáfolta ezt. A lap kérdésére azt válaszolták: a cégcsoport nem tervez ilyesmit, és a „jövőbeli tervei között sem szerepel az ingatlan megvásárlása”.

Júniusban a Válasz Online írta meg egy nem nyilvános munkaanyagra hivatkozva, hogy a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium 74 értékes állami ingatlan, döntően tóparti üdülők eladására készül. A listán gyermeküdülők, egyetemi és rendőrségi üdülők, sporttelepek is szerepeltek, de a híradás szerint felmerült a honvédség Stefánia úti kulturális központja, a Stefánia Palota eladása is.

Az ingatlanok eladásából – mint kiderült – a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslat 32,7 milliárd forintot vár.

Orbán Viktor miniszterelnök július 3-án az Országgyűlésben az MSZP-s Harangozó Tamás kérdésére megerősítette az üdülők eladásának hírét. A kormányfő szerint helyes ha az állam nem foglalkozik üdülők fenntartásával, inkább fizetésemelést ad, hogy az állami szervek dolgozói tudjanak nyaralni, pihenni. A miniszterelnök legfeljebb egy-két olyan üdülő megtartását tartja szükségesnek, „amelyeknek történelmi jelentősége van, többet nem”. A Stefánia Palota eladásáról szóló hírt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azonban már július 6-án cáfolta egy, a Facebookon megjelent kampányvideóban.

Az eladásra szánt állami ingatlanok listáján így is szerepel többek között az ELTE balatonfüredi és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kenesei és balatonlellei üdülője, de a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság üdülői közül is többet értékesíthetnek: a zamárdi strand például mindeddig döntően gyerekcsapatok turnusos üdültetését szolgálta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik