Belföld

A kormány eladná a mentőszolgálat, a honvédség és a NAV balatoni üdülőit, sőt gyerektáborokat is

A Válasz Online birtokába jutott munkaanyag szerint a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium 74 értékes állami ingatlan, döntően tóparti üdülők eladására készül. A listában gyermeküdülőket, egyetemi és rendőrségi üdülőket, sporttelepeket is találni, és a honvédség Stefánia úti kulturális központja is áldozatául eshet a kiárusításnak.

Az előterjesztést a kormány még nem tárgyalta, de Nagy Márton már jóváhagyta. A lap arról is ír, hogy egy nem nyilvános kormányrendeletben a kabinet már tavaly döntött arról, hogy „kizárólag a stratégiai és az állami feladatellátáshoz szükséges ingó és ingatlan vagyonelemek maradjanak állami tulajdonban, a feladatellátáshoz nem szükséges vagyonelemek pedig kerüljenek értékesítésre”. A Válasz emlékeztet arra, hogy ingatlanok értékesítéséből a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslat 32,7 milliárd forintot vár.

Az indoklás szerint ezen ingatlanok esetében

az alap- vagy közfeladat ellátáshoz való szükségességük nem kellően konkrétan alátámasztott (az üdültetés, rendezvények, értekezletek megtartása nem tartozik a magyar állam által ellátandó közfeladat körébe), továbbá ezen ingatlanok jelentős értékesítési potenciállal bírnak, ezért az azt használó szerv vagy szervezet tevékenysége vélhetően más, kevésbé frekventált ingatlanban is megvalósítható.

A 74 tételből álló listán több kiemelkedő értékű, vízparti vagy partközeli állami üdülő található a Balaton és a Velencei-tó mellett, melyek mindeddig megúszták a privatizációt, mert olyan állami szervekhez tartoznak, mint a rendőrség, a NAV, a büntetés-végrehajtás, az Országos Mentőszolgálat, a Katasztrófavédelem és a honvédség. A legértékesebbek közül példaként említi a lap a volt közutas üdülőt Balatonföldváron és a mentősök üdülőjét Balatonszemesen, közvetlenül a szabadstrand mellett.

A legnagyobb falat a balatonkenesei Honvéd Üdülő lehet.

A minisztérium eladná az ELTE balatonfüredi és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kenesei és balatonlellei üdülőjét is, de a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság üdülői közül is többet értékesítene: a zamárdi strand például mindeddig döntően gyerekcsapatok turnusos üdültetését szolgálta.

Az értékesítésre kijelölt ingatlanok közt néhány budapesti is található, például Stefánia úti Honvéd Kulturális Központ. Két fővárosi sporttelep is van a listán: az ELTE Mohai úti és a NAV pasaréti ingatlana. Bekerült a NAV üdülője és oktatási központja is a Duna-parton, a Rómaitól északra, amihez hatalmas zöldterületület tartozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik