Belföld

Betámadta a Mi Hazánk a Carson Coma zenekart

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Elgondolkodtató válasz érkezett a kormánytól.

Dócs Dávid képviselő arról kérdezte a kultúráért is felelős minisztert, hogy tervezik-e a továbbiakban is anyagi támogatásban részesíteni a Carson Coma zenekart. A Mi Hazánk képviselője emlékeztetett rá, az együttes az elmúlt években közel 10 millió forint állami támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alapból, amelynek kezelője (Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő) „a nemzeti és az egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének, valamint a hazai és határon túli terjesztésének támogatása” céljából jött létre.

A támogatást Dócs képviselő azért kérdőjelezte meg, mert a Carson Coma közösen lépett fel egy Böiler nevű együttes frontemberével. A Mi Hazánk képviselője ezt követően idézett is a Böiler Rendőrökön bosszút állni című számából („Jó volna egyszer bosszút állni, / Rendőrökbe kést szurkálni. / Gyűrűs kézzel pofán baszni, / Dögöljön meg mind!”).

A Mi Hazánk politikusa ezt összekapcsolta azzal, hogy Budapesten januárban megöltek egy rendőrt, februárban pedig „antifa bűnözők tömegesen támadtak” magyarokra. Szerinte

ezen események fényében különösen érthetetlen, hogy a kormány anyagi támogatást biztosított egy rendőrgyilkosságra felbujtó énekessel együtt fellépő zenekarnak.

Mivel nem értette, megkérdezte Csák Jánostól

  • Melyik támogatási feltételnek felelt meg a Carson Coma?
  • A kormány illetékesei tudnak-e azonosulni az írásbeli kérdésemben idézett zene sorokkal?
  • Indult-e vizsgálat a közrend megzavarását célzó, a rend őreinek megtámadására buzdító
    dalszöveg kapcsán?
  • A kormány szerint helyes volt-e támogatásban részesíteni olyanokat, akik rendőrök ellen
    uszító zenésszel lépnek színpadra?
  • Tervezik-e a továbbiakban is anyagi támogatásban részesíteni a Carson Coma zenekart?

Ha már uszítás

Csák János miniszter megbízásából ezúttal is államtitkára, Vitályos Eszter válaszolt. Egyrészt elmagyarázta a képviselőnek, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 30 éve működik elkülönített állami pénzalapként. Döntési mechanizmusa a társadalmi részvétellel kialakított kollégiumi rendszeren alapszik. A támogatások az ötöslottó-játékadó 90 százalékából, valamint a szerzői- és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezelésére vonatkozó törvény rendelkezései alapján a közös jogkezelők által kulturális célú felhasználásra átadott jogdíjbevételekből jön össze. A Carson Coma az elmúlt években összesen 10,5 millió forint támogatást kapott.

A képviselőtől eltérően Vitályos Eszter államtitkár válaszában ettől különválasztotta a Böiler nevezetű együttes ügyét. Jelezte, hogy a zenekar számának idézett szövegével kapcsolatban határozott álláspontja, hogy

senkitől nem elfogadható magatartás az uszítás, sem a művészetben, sem a sporteseményeken, sem a társadalmi életben. A kérdése tehát bizakodással tölt el, és pártja jövőbeli magatartásának irányaként értelmezem.

Az államtitkári válasz egyébként éppen aznap érkezett, amikor Dócs Dávid párttársát, Novák Elődöt 5,2 millió forintra büntették a romákat sértő kifejezése miatt. Bár magas labda volt, de Vitályos Eszter arra külön ki sem tért, hogy sajtóhírek szerint a minapi esztergomi  robbantó milyen gyakran hangoztatta szélsőséges, rasszista nézeteit.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik