Belföld

Karácsony: Azonnali jogvédelmet kapott Budapest a kormányzati elvonásokkal szemben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„Érvényt szereztünk a budapestiek akaratának, a bíróság azonnali jogvédelmet adott Budapestnek a kormányzattal szemben” – közölte szerdán Karácsony Gergely főpolgármester. Azt írja, hogy a Fővárosi Ítélőtábla szerdai végzésére azonnali jogvédelem keretében megtiltotta az államnak, hogy „Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak”.

A városvezető a bíróságon megtámadott kormányzati elvonásokat „Budapest-ellenes kormányzati sarcpolitikának” nevezte, amely igazságtalan és káros.

Érvényesítettük hát a bíróságon a budapestiek érdekét, örömmel tölt el, hogy Magyarország, ha nyomokban is, de mégiscsak jogállamot tartalmaz

fogalmazott a főpolgármester a Facebookon.

A kormány az elmúlt években több mint 220 milliárd forintot vont el Budapesttől, vagyis a fővárosnak többet kellett befizetnie a költségvetésbe, mint amennyit támogatást az államtól kapott. A bírósági végzés Karácsony Gergely közlése szerint azon alapul, hogy a kormányzati elvonás a közérdek súlyos sérelmével jár.

Karácsony júniusban jelentette be, hogy közigazgatási pert indított a Magyar Államkincstár ellen a Fővárosi Önkormányzat a szolidaritási adó miatt. A főpolgármester azt kérte, a bíróság mondja ki, hogy a kormány törvénytelenül von el több pénzt a fővárostól, mint amennyit támogatásként ad. Levezetése szerint az 58 milliárd forintban maximált szolidaritási adó 25 milliárddal több, mint az összes állami támogatás, amit a főváros a közszolgáltatások ellátására kap, ráadásul az adó mértéke jövőre már 75 milliárd forint lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik