Belföld

TEK-esek csaptak le két korrupcióval gyanúsított rendőrre Ártándnál – letartóztatták őket

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

A  Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyomoz, amely eljárásban két rendőrt hallgatott ki gyanúsítottként és sikeresen indítványozta letartóztatásukat.

A Központi Nyomozó Főügyészség a lapunknak küldött közleményében azt írta, hogy a regionális nyomozó ügyészség szeptember 19-én, több helyszínen összehangolt eljárási cselekményeket folytatott a korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában.

Az Ártánd Közúti Határátkelőhelyen és a Nagykereki Autópálya Határátkelőhelyen tartott bűnügyi akciót a Terrorelhárítási Központ, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársaival együttműködve hajtották végre a nyomozó ügyészek.

A megalapozott gyanú lényege szerint a két határrendész tavaly októberben az ártándi határátkelőn látott el útlevélkezelői szolgálatot, amikor este 11 körül kilépésre jelentkezett egy német honosságú tehergépkocsi.

A sofőr átadta a határrendésznek a kiléptetéshez szükséges iratokat, aki miután félreállította a tehergépkocsit közölte, hogy a gépjármű irataival kapcsolatban annyi hiányosságot észlelt, amiért körülbelül 4 ezer eurónyi bírságot kellene fizetni, majd felvetette, hogy „meg lehetne oldani 1.500 euróval” is.

Az átlépésre jelentkező személyek vitatták, hogy a járművel és az átlépéssel kapcsolatban bármilyen szabálytalanság lenne, így fizetni nem akartak, közölték, hogy csak 500 eurójuk van – amivel a határrendész megelégedett volna –, de kezdetben ezt sem akarták átadni. A határrendész többször elmondta, hogy kollégájával csak akkor engedélyezik a Romániába történő átkelést, ha fizetnek, majd intézkedés nélkül váratták őket.

Közel két óra elteltével a két személy – annak ellenére, hogy a visszatartásuknak, és a bírság kiszabásának nem volt jogalapja – átadott a határrendésznek 300 eurót és 70 ezer forintot, majd miután ezt a hivatalos személy kevesellte, további 200 lejt is. A határrendészek ezután átengedték a tehergépkocsit a határon, de a meghatározott átléptetési adatokat nem rögzítették a nyilvántartásban.

Az ügyészség elrendelte a két elkövető őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket, majd sikeresen indítványozta letartóztatásukat. A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának végzése ellen a terheltek és védőik is fellebbeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik