Belföld

Tárgysorozatba se vették, hogy december 24-e legyen munkaszüneti nap

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A javaslatot nem támogatta a kijelölt parlamenti bizottság.

Apáti István (Mi Hazánk), a Vállalkozásfejlesztési Bizottság elnöke tudatta, hogy az általa vezetett testület elutasította Balassa Péter képviselői önálló indítványának tárgysorozatba vételét.

Szenteste napjának munkaszüneti nappá nyilvánításáért a Jobbik politikusa  törvényjavaslatot nyújtott be.

Munkaszüneti nap: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 24–26.

Szerinte a magyar társadalom régóta várja ezt, egy felmérés szerint – a kormánnyal ellentétben – a lakosság több mint 80 százaléka támogatja a kezdeményezést.

A Jobbik-Konzervatívok politikusa szerint nem valós a Fidesz érve, hogy a munkaszüneti napok számának növelése gyengítené a gazdaságot, a versenyképességet. December 24-én ugyan a kereskedelemből folyik be a legtöbb bevétel, de vásárlásaikat az emberek más napokra is be tudják ütemezni, advent alatt gyakorlatilag végig – hétvégente is – nyitva tartanak a boltok.

Balassa Péter szerint a jelenlegi energiaválság idején kérdéses az is, hogy a kereskedelmi egységeknek a rezsiköltségek miatt megéri-e nyitva tartani ezen a napon.

Indoklása szerint alapvetően azonban egy értékválasztásról van szó: egy magát kereszténynek valló ország kormányának tekintettel kellene lennie a magyar családok azon igényére, hogy december 24-től 26-ig együtt tudjanak lenni. Ez az időszak legyen a békesség, a szeretet és a meghitt ünneplés időszaka.

A javalaslatot elutasító Vállalkozásfejlesztési Bizottságban kétharmados többségben vannak a fideszesek.

Kapcsolódó
Szenteste: versenyképtelen munka, szünet nélkül
A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint nem egy napon múlik az ország versenyképessége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik