Belföld

Még többet repült Szijjártó, idén már szeptemberben meglett a Föld-Hold távolság

FACEBOOK / SZIJJÁRTÓ PÉTER
FACEBOOK / SZIJJÁRTÓ PÉTER

Amennyiben az év utolsó negyedében is tartja az eddigi tempót, akkor 2023-ban is új egyéni csúcsot állíthat fel a repülővel megtett kilométereket tekintve Szijjártó Péter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője az elmúlt években sorozatosan újra és újra növelte az állami repülőkkel megtett távolságot, és az idén akár az 500 ezer kilométeres határt is áttörheti a tavalyi 440 ezres teljesítmény után. A miniszter ennek megfelelően 2023-ban már szeptember közepére abszolválta a Föld és a Hold közötti átlagtávolságnak megfelelő 384 400 kilométert, amíg 2022-ben erre a teljesítményre tíz hónapra volt szüksége.

Szijjártó repülőútjait a minisztérium bejelentései és repülési adatok alapján évek óta követi egy összesítő oldal. Ennek gyűjtése révén tudható, hogy a külügyminiszter az idén eddig több mint 160-szor szállt fel valamelyik állami gép fedélzetére, és több mint 550 órát, azaz 23 napot töltött a levegőben.

A távolsági rekordhoz hozzájárult, hogy a miniszter számos dél-amerikai és távol-keleti országba is ellátogatott. Már az év első hónapjában körúton járt Közép- és Dél-Amerikában: akkor Davosból utazott Kubába, onnan Ecuadorba, majd Mexikóba. Több közép-ázsiai látogatás mellett járt Kínában, Hongkongban és Japánban is.

A miniszter a Honvédelmi Minisztérium (HM) gépeit használja az utazásokhoz, a legtöbbször a business jet kategóriába tartozó Dassault Falconnal repült, de gyakran igénybe vette a 140 személy befogadására is alkalmas Airbus A319-eseket is.

A 2022-es utak összesítéskor a repülések költségeit minimum 1,5–1,8 milliárd forintra becsülték a 24.hu által megkérdezett szakértők. Az év elején derült ki, hogy a tárcák közötti szerződés alapján a HM minden megrendelt és megvalósult út után küld részletes költségösszesítőt, amely tételesen tartalmazza a kiadásokat a hajtóanyagtól a személyzet napidíjáig. A nyilvánosság elől azonban titkolják a kormányzati repülőutakkal kapcsolatos valós kiadásokat.

Tavasszal a finanszírozási háttér tisztázásába az adatvédelmi hatóságnak is beletört a bicskája. Szél Bernadett 2021-ben még parlamenti képviselőként közérdekű adatigényléssel próbálta megtudni, hogy mennyibe kerültek Orbán Viktor és Szijjártó Péter utazásai, de hiába próbálkozott, mert minden érintett állami szereplő azt állította, hogy nem tudja a választ, nem ő az adatkezelő, és ezt az adatvédelmi hatóság el is fogadta.

Az Átlátszó ennek ellenére a HM-től kapott adatokat, amelyek szerint a tárca 644 millió forint költséget tüntetett fel a tárca Orbán, Szijjártó és Novák Katalin köztársasági elnök repülései után. Csakhogy ebben a kimutatásban sokszor nem számolták fel például az üzemanyagköltséget: a 223 útból mindössze 51 esetben szerepel ez a tétel, több útnál hiányzik az üzemanyagár, gyakran pedig nulla forint szerepel, mintha ingyen lett volna.

Ebből a cikkből derült ki az is, hogy a külügyminiszter kairói repülőútja alkalmával ő és a vele utazó delegáció 5,5 millió forintos étel- és italfogyasztást, és ezen felül 6,8 milliós internetezési költséget hozott össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik