Belföld

Polgárőröket küldene a határra az Orbán-kormány

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A polgárőr egyesület alapfeladata lenne a járőrözés.

A Belügyminisztérium közzétette a kormány honlapján annak a salátatörvénynek a tervezetét, amely a közbiztonságot és a migráció elleni küzdelmet erősítené. 25 törvényt módosítanának, így például a polgárőrségről szólót is. A kormány a polgárőröknek is feladatul szabná a határvédelmet. A jövőben a polgárőr egyesület alapfeladata lenne „az államhatár védelmében és az illegális migráció megakadályozásában történő közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot” ellátni.

A hvg.hu szerint az ok az lehet, hogy kevés a határvadász. A polgárőrök 2022 végéig segítették a határvédelmi feladatokat járőrszolgálattal, de akkor külön díjazásért. Most nem tudni, kapnának-e erre forrást a polgárőr egyesületek, ám a tervezet bevezetné a „kiemelt határvadász szolgálati pótlék” fogalmát is. Az összeg nem ismert, vélhetően ezzel próbálják majd ösztönözni a határvadászok toborzását.

Frissítünk!

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) cáfolta, hogy a polgárőröket vezényelnék a déli határ védelmére, mint írták, a civil szervezet tagjai önkéntesen vesznek részt bármilyen feladatban, nem vezényelhetőek, nem kötelezhetőek semmire. A 66 ezer önkéntes tag kétségtelenül segíti a rendvédelmi szervek bűnmegelőző munkáját, de nem hivatásos rendvédelmi dolgozók.

 

A  határvédelemben is önként vállalt feladataikat látják el, immár nyolc éve nagyon sikeresen. Az OPSZ azt írta, hogy a szervezet kezdeményezte a Polgárőrségről szóló, 2011-ben elfogadott törvény módosítását úgy, hogy a polgárőrök alapfeladatai közé kerüljön be a határvédelem is, amit egyébként is rendszeresen végeznek.

Egy év alatt összesen 3596-an jelentkeztek határvadásznak, ám ebből csak 1565 fővel kötöttek szerződést, a hvg.hu pedig közérdekű adatigényléssel derítette ki, hogy a toborzás indulása után az állomány feltöltöttsége azért volt alacsony, mert magas, 37 százalékos az alkalmatlanok aránya, és jelentős a lemorzsolódás is.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik