Belföld

400-at közelíti a felmondott határvadászok száma az elmúlt tíz hónapban

MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor

Nem áll jól a határvadászok toborzása – állítja a hvg.hu. A portál közérdekű adatigényléssel derítette ki, hogy tíz hónappal a határvadász-toborzás indulása után az állomány feltöltöttsége rendkívül alacsony, alig 1400-an vannak, ráadásul magas, 37 százalékos az alkalmatlanok aránya, és jelentős a lemorzsolódás is, eddig ugyanis közel 400-an léptek ki.

A hvg.hu rákérdezett a rendőrségnél, hogy eddig hányan szereltek le, és van-e adat arról, hogy milyen indok(ok)kal tették ezt (fizikai vagy pszichológiai okok). Adat ugyan nincs, mivel nem kell indokolni a jogviszony megszüntetését, de azt válaszolták, hogy eddig “394 határvadász hagyta el a testületet”. Méghozzá- olvasható a cikkben – részben az egyhónapos képzés alatt, részben az éles szolgálatba állást követően. A kapott adatokból kiszámítható, hogy még az eskütétel előtt 310-en gondolták meg magukat, utána pedig további 84-en, és mivel ez azonnali hatállyal megszünteti a határvadász jogviszonyt, a határon ténylegesen szolgálatra foghatók száma valamivel 1400 fő alatti.

A kormány azonban sokkal többet várna ezeknél a számoknál. Tavaly bő egy hónapot kellett várni a toborzás megindítása után, míg szeptember 9-én Orbán Viktor felavathatta az első 500, esküt tett határvadászt. Első körben, év végéig tervezték az állományt 2200 fősre növelni, a teljes határvadász-ezredet pedig 4000 fősre tervezte a kormány. Mivel a bővülés lassan haladt, átmeneti megoldásként már ősszel arra kérte a kormány a polgárőröket, folytassák a határvédelmi szolgálatot az év végéig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik