Belföld

A Kutyapárt heresimogatásra kijelölt hellyé nyilvánította Hadik András várbeli lovasszobrát

Beszámoltunk róla, hogy a múlt héten egy panaszlevél érkezett Lázár János minisztériumából a Budavári Önkormányzathoz, amelyben egy lakossági bejelentés kapcsán a turistákra és a velük összekacsintó idegenvezetőkre panaszkodtak, lévén túl gyakran simogatják Hadik Andrásnak az Úri és a Szentháromság utcák találkozásánál álló lovasszobrának heréit.

„Ez a viselkedés joggal zavarhatja az itt élőket és bánthatja azokat, akik a huszár hadvezér iránt tiszteletet éreznek. A műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Városnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása, megítélésünk szerint társadalmi igény” – foglmazott a minisztériumből érkező levél.

A Budavári Önkormányzat válaszlevele szerkesztőségünkhöz is eljutott, melyben többek mellett a szerencsehozó lóhere legalább négyszáz éves, valamikor a lovak heréjére is kiterjesztett írott történelmére is visszautaltak. De nem hagyta szó nélkül a Kétfarkú Kutyapárt sem a szobor körül kialakult vitát, aminek eredményeként vasárnap egy „Heresimogatásra kijelölt hely” feliratú táblát helyeztek el az alkotáson.

A táblát a Kutyapárt a Facebookon osztotta meg – ezt a Telex szúrta ki –, ide még annyi kommentárt fűztek, hogy „Lázár miniszter úrnak speciálba’”.

Az 1774 és 1790 között a Habsburg-birodalom első számú katonai vezetőjének számító hadvezér, a korábban budai kormányzóként (1763-1764) is működő Hadik András emlékét a szívén viselik a NER kultúrkörei, nem olyan rég filmet is készítettek az életéről. Erről készült kritikánkat itt olvashatják:

Kapcsolódó
Hiába a látványos huszárrohamok, a Hadik-filmnek jót tett volna egy Gárdonyi-forgatókönyv
Megérkezett az újabb magyar történelmi film, mely a Nagy Frigyest megtréfáló Hadik Andrásnak állít emléket. Felül tudja-e múlni ez a film a közröhejjé vált Aranybulla színvonalát, illetve képesek-e az alkotók a kétmilliárd forintot is meghaladó költségvetésből legalább egy tisztességes megjelenésű filmet csinálni? Kritikánkból kiderül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik