Belföld

Önkormányzati képviselő marad a Fidesz korábbi polgármesterjelöltje, aki a gyanú szerint pénzt kínált egy kutyapártos politikusnak

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Közleményben reagált a személye körül kialakult botrányra Lévai István Zoltán. Ő az a 18. kerületi fideszes önkormányzati képviselő, aki a Válasz Online cikke szerint ötmillió forintot is hajlandó lett fizetni a kutyapártos Aleva Mártának, ha utóbbi elindul az önkormányzati választáson. Lévai ugyanis a kormánypárt polgármesterjelöltje is volt a kerültben, akinek az MKKP-s jelölt indulásával a cikkben foglaltak szerint nőttek volna az esélyei a jelenlegi polgármester, a ma már DK-s Szaniszló Sándorral szemben. Az eset miatt Lévait a választás rendje elleni bűncselekmény, vesztegetés és befolyással való üzérkedés miatt feljelentették.

Lévai a Facebookon kiadott közleményében fejtette ki, hogy már tavasszal is érkeztek hozzá olyan hírek, hogy a Kétfarkú Kutya Párt nem kíván saját jelölteket indítani a 2024-es önkormányzati választáson, ezzel növelve a Szaniszló-vezette ellenzéki önkormányzat esélyeit az újrázásra. Szerinte az MKKP igyekszik magáról azt a képet közvetíteni, hogy egyenlő távolságra van az ellenzéktől és a kormánypártoktól. Ezért is ment bele az Aleva Mártával való találkozásokba, akit már korábbról ismert.

Természetesen azt a lehetőséget sem zártam ki, hogy sikeres önkormányzati szereplésüket követően a XVIII. kerület érdekében program alapon együttműködjünk, ami számomra közös érdeknek tűnt. Aleva Márta azonban engem megtévesztve, előre megtervezetten, jogellenes módon beszélgetéseinkről képanyagot és beleegyezésem nélkül hangfelvételt készíttetett, amit megosztott a Valaszonline nevű portállal

– fogalmazott Lévai, aki alig pár nappal a botrány kirobbanása után lemondott a Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületének elnöki tisztségéről, és a fideszes párttagságát is megszüntette. Döntését most azzal indokolta, hogy habár jogsértést nem követett el, politikai közösségét nem kívánja ezzel az üggyel terhelni.

Hangsúlyozta: Szaniszló saját bevallása szerint is tudott a „lejáratására szervezett akcióról”, ami szerinte bizonyítja azt, hogy „a DK és az MKKP kapcsolatban vannak, egyeztetnek és feltételezhetően választási megállapodásra is törekednek”.

Lévai azt is bejelentette, hogy önkormányzati pozíciójáról nem kíván lemondani:

Tekintettel arra, hogy 2019-ben ötödik alkalommal választottak meg közvetlenül Kossuth Ferenc-telep és Belsőmajor telep önkormányzati képviselőjévé, ezért az irántuk érzett felelősség miatt a továbbiakban mint egyénileg megválasztott önkormányzati képviselő fogok dolgozni.

A Kétfarkú Kutya Párt politikusa kétszer is találkozott Lévaival, hogy bizonyíthatók legyenek a megvesztegetésére tett kísérletek. A találkozók hangfelvétele a Válasz Online birtokában van, ám ezeket addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg Lévai nem próbálja letagadni a találkozók tényét vagy azt, hogy az általuk idézettek elhangzottak.

Kapcsolódó
Mit mond el Magyarországról a választási vesztegetéssel lebukott fideszes politikus esete?
A Fidesz XVIII. kerületi vezetője ötmillió forintos vesztegetési ügyével kezd Kerner Zsolt, Nagy Gergely Miklós, valamint Nagy József; aztán maradnak Dél-Pesten, és arra keresik a választ, vajon elvárható-e egy politikustól, hogy legalább felszínes általános műveltséggel rendelkezzen. A második téma pénzügyi jellegű: főfideszesek estek egymásnak azügyben, hogy ki fuserálta el az utóbbi évek gazdaságpolitikáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik