Belföld

Strómanra íratta a cégét egy 75 milliós adócsalással vádolt vállalkozó

Strómanra íratta a cégét egy 75 milliós adócsalással vádolt vállalkozó. A Heves Vármegyei Főügyészség vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és okirat-hamisítás miatt állítja bíróság elé a férfit.

Konkoly Thege László, a Heves Vármegyei Főügyészség szóvivője lapunknak küldött közleményében azt írta, hogy három év börtönt, három év közügyektől eltiltást kértek a vádlottra előkészítő ülésen történő beismerés esetére azzal, hogy öt évre tiltsák el a gazdálkodó szervezet vezetésével kapcsolatos foglalkozástól.

A vádirat szerint a középkorú férfi – mint az általa alapított társas vállalkozás ügyvezetője – az autósporthoz kapcsolódóan reklámszolgáltatási tevékenységet végzett. Ennek során 2018-ban és 2019-ben is nagyobb összegű számlákat állított ki az ügyfeleinek.

Ezek a számlák tartalmazták az általános forgalmi adót, amit a megrendelők minden alkalommal megfizettek a vádlottnak a részükre nyújtott szolgáltatások díjával együtt. Az ügyvezető azonban több hónapon keresztül szándékosan elmulasztotta a hozzá befolyt ÁFA bevallását és annak az állami költségvetésbe történő befizetését is.

2019 áprilisában a vállalkozó színleg értékesítette a gazdasági társaságot egy nőismerősének azért, hogy megnehezítse az adóeltitkolás nyomon követését és felderítését. A látszólagos cégeladás kapcsán eljáró ügyvédet a szerződő felek megtévesztették, a jogi képviselő nem tudott arról, hogy az alapító okiratban átvezetett módosításoknak nincs valós alapja, így a közhiteles cégnyilvántartásba az által benyújtott hamis magánokiratok alapján valótlan adatok kerültek.

A nő a közreműködésért 10 ezer forintot kapott, mellyel a maga részéről le is zárta a kapcsolatát a papíron általa vezetett vállalkozással. A kft-t a bíróság azóta törölte a cégnyilvántartásból.

A főügyészség a nyomozás során gyanúsítottként kihallgatott asszony esetében a közvetett tettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette kapcsán feltételesen felfüggesztette a büntetőeljárást. A valódi ügyvezetőre pedig három év letöltendőt kértek előkészítő ülésen történő beismerés esetére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik