Belföld

Felfüggesztettet kapott a pénzváltót 45 ezer euróval lehúzó trükkös csaló

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a jelentős kárt okozó csalás bűntettével vádolt férfit, aki 45 ezer euróra húzta le a pénzváltót.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a férfi valutavásárlás ürügyén felkeresett egy valutaváltót, akitől először 20 ezer eurót vásárolt. Másnap a férfi ismét jelentkezett a pénzváltónál, akitől ezúttal 45 ezer eurót szeretett volna venni.

Az üzlet során a terhelt elővett egy magyar papírpénzeket tartalmazó nejlonzacskót, majd a pénzváltó által borítékban előkészített 45 ezer eurót észrevétlenül kicserélte egy másik, fénymásolt bankjegyeket tartalmazó borítékra.

Arra hivatkozva, hogy a nejlonzacskóban nincs elegendő pénz, a terhelt kiment a kocsijához. A férfi ezután már nem ment vissza a valutaváltóhoz, hanem a 45 ezer eurót tartalmazó borítékkal együtt lelépett a helyszínről. A bűncselekménnyel okozott több mint 14 milliós kárból, csak a vádlott által nejlonzacskóban hátrahagyott 290 ezer forint térült meg.

A férfi váddal egyezően beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyalásról is.  A bíróság t 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, és  és 300 ezres pénzbüntetésre ítélte az elkövetőt.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe az elítélt feltáró jellegű beismerő vallomását, megbánását, a jelentős időmúlást és azt, hogy idős édesanyjáról gondoskodik. Súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor a bíróság a férfi büntetett előéletét.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosítás, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Kapcsolódó
Egy az egyben váltotta át euróra a forintjait egy pápai valutaváltós, harmincszor
A nő dolga volt beállítani az árfolyam-változásokat beállító.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik