Belföld

„Csok plusz” bevezetését sürgeti a születési arányszámmal még nem teljesen elégedett KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztését, azaz egy „csok plusz” program benyújtását várja ősszel a kormánytól – mondta Simicskó István, a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

A KDNP frakcióvezetője (aki nem olyan rég inkább otthagyta a Magyar Öttusa Szövetség vezetését) a két kormánypárti frakció közös sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a mostaninál szélesebb körű családtámogatási formát 2024 elején be lehet majd vezetni. Simicskó kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartják azt, hogy a Fidesz-KDNP-kormányban a családpolitika erős legyen.

„A családok jelentik a társadalom alapsejtjeit és a segítésük, támogatásuk kulcsfontosságú a nemzet jövője szempontjából. Különösen igaz ez, amikor nehéz időszakot élünk, háború van, infláció van. Látják a kormány családpolitikájának az eredményeit, több gyermeket vállalnak a magyar családok” – jegyezte meg.

A KDNP politikusa kitért arra is, hogy 2010 óta 160 ezerrel több gyermek született a kabinet családtámogatási rendszerének köszönhetően úgy, hogy a szülőképes korú nők száma sajnálatos módon csökkent. Hozzátette, az Európai Unión belül a születési arányszám Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben. Nem tartanak még ott, ahol szeretnének: a kormányzás eleji 1,23-as születési ráta mostanra 1,6-ra emelkedett, de mint mondta, jó lenne, ha ez 2-re nőne.

Kitért arra is, hogy a Gyurcsány-kormány idején gyakorlatilag minden családtámogatási formát felszámoltak, így az otthontámogatási rendszert – úgy, ahogy volt – megszüntették, ahogy a gyermekek utáni adókedvezményt is. Vannak ilyen figyelmeztető jelek a magyar politika múltjában, mondta, de ők ezt nem szeretnék.

„Ha a kormány kibővíti a családtámogatás rendszerét, akkor példát tudnak mutatni Nyugat-Európa számos országának, hogy nem a migráció a megoldás a demográfiai problémák orvoslására, hanem az, hogy minél több gyermeket vállaljanak a családok” –hangoztatta. Kérdésre válaszolva úgy értékelt, van esély arra, hogy 2024-től növekedési pályára kerüljön a gazdaság és több forrás álljon rendelkezésre. A konkrét javaslatok az őszi ülésszakon kiderülnek, azt kérte, a KDNP-frakció tagjai is gondolják végig, milyen értékes többletet tudnak adni a törvénymódosításhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik