Belföld

Elfogadta az ügyészség által felajánlott négy évet Siklósnagyfalu volt polgármestere

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a Siklósi Járási Ügyészség Kosztics Józseffel és az élettársával szemben, akik közel 42 millió forintot sikkasztottak el az önkormányzattól.

Kutas Tamás, a Baranya Megyei Főügyészség szóvivője azt üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a baranyai polgármesterre négy év letöltendő börtönt, az élettársára pedig két év börtönt kért az ügyészség öt évre felfüggesztve. Az ügyész elmondta még, hogy mindkét vádlott beismerte a bűnösségét.

Egyezséget kötöttek az ügyészséggel, és elfogadták az ügyészség által kért büntetést

– mondta lapunknak az ügyész.

A vádirat szerint a férfi 2010. és 2021. évek között Siklósnagyfalu község polgármestere volt, míg élettársa az Önkormányzat Hivatalánál állt munkaviszonyban. A nő a munkakörébe tartozó egyes pénzügyi feladatok ellátása céljából az önkormányzat bankszámláihoz hozzáféréssel rendelkezett.

A polgármester 2020-ban folyamatosan sikkasztott különböző összegeket az önkormányzattól. Erre oly módon került sor, hogy az élettársa az önkormányzat bankszámlájáról a polgármester bankszámlájára utalt át összegeket, amelyet részben saját szükségleteikre, részben a polgármester szerencsejáték szenvedélyére fordítottak. Emellett a polgármester kérésére az élettárs a saját számlájára is utalt az önkormányzat pénzéből.

Az élettársak 2020-ban több mint 8 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak. A Siklósnagyfalu Növénytermesztési Szolgáltató Szociális Szövetkezetet 2015. évben alapították, melynek vezető tisztségviselője a polgármester volt, aki a szövetkezet bankkártyáit magánál tartotta és azt használta.

A polgármester 2016 és 2020 között számos alkalommal vásárolt jogosulatlanul a kártyával, melyet nem a szövetkezet céljaira, hanem szerencsejáték szenvedélyének finanszírozására fordított.

A szövetkezet számlájáról a polgármester mellett élettársa is jogosulatlan átutalásokat hajtott végre 2020- ban. A polgármester a négy év alatt közel 34 millió forintot használt fel a szövetkezet pénzéből, melyből az élettársával közösen 8 millió forintot költöttek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik