Belföld

Tagadja bűnösségét a vesztegetéssel vádolt igazságügyi szakértő

Kedden az előkészítő ülésen megkezdődött annak az osztályvezető főorvosnak a büntetőpere, akit hatósági eljárásban elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt állított az ügyészség bíróság elé.

A  vádirat szerint 2019-ben szexuális erőszak bűntettének gyanúja miatt nyomozás volt folyamatban egy olyan ügyben, amelyben a feljelentő azt állította, hogy kiskorú gyermekét annak édesanyja és ismeretlen személyek szexuálisan zaklatták 2017-ben.

A feljelentéshez becsatoltak egy igazságügyi orvosszakértői és gyermekpszichiáteri egyesített szakvéleményt, amelyet a vádlott – aki egy pszichiátriai osztály osztályvezető főorvosa, egyben igazságügyi szakértő –, valamint az ő szakértő társa készített.

A szakvélemény szerint a gyerek személyes vizsgálata alapján felmerült a szexuális visszaélés lehetősége. Ezt követően a feljelentő jogi képviselőjének indítványa alapján a nyomozó hatóság a kiskorú sértett pszichológiai vizsgálatára kirendelt egy másik igazságügyi pszichológus szakértőt, aki egyébként a vádlott munkatársa volt.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a gyermek vizsgálatát követően a terhelt felhívta a kollégáját és a bűnügyről érdeklődött. Amikor a szakértő közölte vele, hogy a feljelentésben foglalt állítások nem állják meg a helyüket, a vádlott megkérdezte, hogy esetleg ki lehet-e hozni mást a történetből?

A nemleges választ követően a szakértő pár nappal később ismét megkereste kollégáját és jelezte számára, hogy az édesapának sokat megérne, ha valótlan tartalmú szakvélemény benyújtásával igazolnák a feljelentésben foglaltakat, vagyis, hogy a kisfiút szexuálisan zaklatták.

Eközben a főorvos egy papírlapra az írta rá, hogy „2 millió”. A felajánlott előnyre a pszichológus szakértő nem reagált, amiért a terhelt több ízben is megjegyzést tett neki, miszerint „hülye, hogy nem fogadja el a pénzt”.

A mai előkészítő ülésen a szakértő nem ismerte el a bűnösségét, és a tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le, ezért a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet A bizonyítási indítványok elhangzását követően a bíróság a tárgyalást nyomban meg is kezdte a vádlott nyomozás során tett vallomásainak felolvasásával.  A terhelt a vallomásait fenntartotta, és a kérdésekre válaszolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik