Belföld

30 millió forintot kérnek egy átlagos garázsért az I. kerületben

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

Ellepték az ingatlanpiacot az eladó garázsok. Jelenleg több mint 1700 garázst kínálnak eladásra országszerte, ami több mint duplája az egy évvel ezelőtti kínálatnak. A jelentős kínálatbővülés általában árcsökkenést vagy stagnálást eredményez, ám ezúttal országos átlagban 10 százalékos drágulás ment végbe – olvasható az ingatlan.com elemzésében.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője úgy látja, hogy azért jelent meg ennyi új garázs a piacon, mert a korábban befektetési céllal vásárolt garázsoktól sokan megváltak a magas hozamot kínáló állampapírok megjelenése után. Az eladó garázsok viszont 10 százalékkal felértékelődtek a hazai nagyvárosokban. Ehhez a parkolási díjak emelkedése és a szűkös parkolási lehetőségek is hozzájárultak. „A garázsdrágulásban szerepet kapott az is, hogy jelentősen nőtt az autók ára és értéke, ezért egyre több tulajdonos próbálja meg biztonságban tudni a gépkocsiját” – tette hozzá a szakértő. Ráadásul az elektromos autók térnyerése további felértékelődést okozhat a garázspiacon.

Az ingatlan.com adatai szerint idén szeptemberben

a budapesti garázsok átlagára idén szeptemberben 7,2 millió forint volt.

Szemben az egy évvel korábbi 6,5 millióval, valamint két évvel ezelőtti 5,2 millióval, vagyis éves szinten 11, kétéves távlatban pedig több mint 39 százalékos drágulás ment végbe.

A fővárosban messze az I. kerület a legdrágább, ahol az eladó garázsok átlagára meghaladta a 30 millió forintot, de a II., VI., a VII. és a XII. kerületben is 11,9 és 15 millió forint között mozgott az átlagár. A fővárosi garázsok bérleti díja ugyanakkor éves szinten nem változott, 25 ezer forinton stagnált a havi díj.

Győrben 22-, Debrecenben 10 százalékos áremelkedés ment végbe, ám Miskolcon, Pécsen és Nyíregyházán csökkent a garázsok ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik