Belföld

IDEA: Idén először csökkent a Fidesz támogatottsága

MTI / Bruzák Noémi
MTI / Bruzák Noémi

Az IDEA Intézet 2023. július 28. és augusztus 9. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint a legutóbbi vizsgálati időszakhoz képest az idei évben először csökkent némileg a kormánypártok népszerűsége. A szokottnál nagyobb elmozdulás ellenére az ellenzéki pártok egyike sem tudta növelni a támogatottságát, így kérdéses, hogy a kormánypártok támogatottságának csökkenése mennyire mutatkozik majd tartósnak – olvasható a közvélemény-kutató csütörtöki közleményében.

Mint írják, a nyár végéhez közeledve, vagyis a politikai uborkaszezon közepén, hosszú idő után újra 30 százalékos szint alá esett a kormánypártok támogatottsága. Augusztus elején a felnőttek 27 százaléka szavazott volna a Fidesz-KDNP-re,

ami a teljes népesség körében a párt támogatottságának 3 százalékos, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 2 százalékos visszaesését jelenti az előző hónaphoz képest.

Ezzel együtt, ha 2023 júliusában parlamenti választásokat tartottak volna Magyarországon, a Fidesz-KDNP győzelmét továbbra sem veszélyeztette volna az ellenzék. A kormánypártoknak legfeljebb a kétharmados többség megszerzésével kapcsolatban lettek volna nehézségei. A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12 százaléka szavazott volna egy nyári választáson, ami a biztos szavazó pártválasztók között 20 százalékos szavazati arányt jelentett volna. Ezen kívül még a Mi Hazánk, a Momentum és nagy valószínűséggel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is átlépte volna az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

A Fidesz-KDNP szavazók aránya jelentős mértékben, mintegy 8 százalékponttal csökkent a teljes népesség körében 2022 júliusa óta. A párt népszerűségének visszaesése azonban elsősorban 2022 közepén és második felében volt megfigyelhető, ezt követően, nagyjából az idei év elejétől 30 százalékos szint körül stabilizálódott. Az utóbbi 3–4 hónapban pedig szinte egyáltalán nem változott.

Ezt a stabilizálódást mutató trendet törte meg az augusztus elején regisztrált, határozott, statisztikai értelemben is szignifikánsnak mondható további visszaesés. Erről a következő 1–2 hónap adatai alapján lehet majd eldönteni, hogy egy újabb, fontos trendforduló jeleként kell-e majd értékelni, vagy pedig csak átmeneti visszaesést jelent, ami a politikai uborkaszezonnak, illetve a kormánypárti szavazók ebből fakadó, átmeneti, szokottnál nagyobb passzivitásának köszönhető.

Az biztos, hogy a kormánypártok népszerűsége, éves szinten legalábbis, mindenképpen csökkent 2022 nyara óta. Árnyalja viszont ezt a képet is, hogy mindeközben egyik ellenzéki pártnak sem sikerült növelnie saját táborát, a Fidesz-KDNP-ben elbizonytalanodó, esetleg elpártoló szavazók főleg a politikai preferenciáik szempontjából bizonytalanok táborához csatlakoztak – olvasható az IDEA közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik