Belföld

Megérkezett a hidegfront, országos figyelmeztetést adtak ki a zivatarokra

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hidegfront vonul át hazánk felett, amely a szerda estétől, péntek reggelig tartó időszakban összességében többfelé okoz záporokat, zivatarokat az ország területén, írja a kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint ma a zivatarokhoz szükséges feltételek egyre inkább az ország keleti felére korlátozódnak, másutt csökken a zivatar esélye. A legfőbb veszélyforrás a felhőszakadás (rövid idő alatt 35-50 mm csapadék) lesz. Kiemelten az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében lokálisan akár 50-80 mm-t meghaladó csapadék is hullhat az ismétlődő cellaátvonulásokból, amely következtében lokális villámárvizek kialakulásának veszélye is fennáll.

Estére a legtöbb helyen várhatóan lecsengenek a zivatarok, de főként délkeleten még éjszaka is aktív maradhat a légkör.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezért az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélye miatt, a felhőszakadások miatt pedig több keleti vármegyében is másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Országos Meteorológiai Szolgálat

A döntően nyugati, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, időnként erős. Zivatarok menetén átmenetileg viharos erejű széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 21 és 29 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik