Belföld

Izraeli turisták csalással és antiszemita viselkedéssel gyanúsítanak budapesti jegyellenőröket

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Izraeli turisták keveredtek összetűzésbe két ellenőrrel a metró kijáratánál Budapesten, írta az RTL.hu az Ynet, izraeli lap beszámolója alapján. Tamar Jordani 48 éves jeruzsálemi tanárnőt és 65 éves édesanyját csütörtökön állította meg két ellenőr, amint el akarták hagyni az egyik metróállomást. Elkérték a jegyüket, majd azt mondták, hogy azok nem érvényesek, mert elhagyták a belvárost.

„Édesanyám nagyon jól ismeri Budapestet, és vita tört ki, amikor közölte velük, hogy ez nem igaz” – mondta Tamar az Ynetnek.

Nagyon gyorsan rájöttünk, hogy megpróbáltak lehúzni minket. Elvették az útleveleinket, hogy bírságot szabjanak ki.

Nem egyeztünk bele, hogy fizessünk” – tette hozzá a nő, aki szerint az ellenőrök megállítottak más turistákat is ugyanezzel a szöveggel.

A nő elmondása szerint az ellenőrök egy olyan sarokban álltak, ahol nem látott rájuk térfigyelő kamera és nem igazolták magukat. „Követelték, hogy fizessünk 25 ezer forint bírságot, és még azt is javasolták, hogy ha készpénzben fizetünk, akkor adnak nekünk kedvezményt, a felével megúszhatjuk. Rettenetesen ijesztő volt. Úgy döntöttünk, hogy felhívjuk a rendőrséget, és ezt közöltük az ellenőrökkel.”

A két nő közben elkezdett fotókat készíteni a helyzetről, mire állításuk szerint az ellenőrök agresszívvé váltak: „Egyikük a földre lökött és megpróbálta elvenni a fényképezőgépet. A másik ököllel ütötte 65 éves rokkant anyámat”.

Az ellenőrök végül jegyzőkönyvet vettek fel és visszaadták az útleveleiket. „Ekkor úgy döntöttem, hogy nem adom fel, mert elkezdtek antiszemita megjegyzéseket tenni. Természetesen az útleveleinkből tudták, hogy izraeliek vagyunk. Az egyik ellenőr azt mondta nekünk: zsidók, menjenek Izraelbe, és eközben obszcén antiszemita gesztust mutatott, a zsidók nagy orrát imitálva.”

Végül a rendőrök a helyszínre érkeztek, és a két izraeli nőt és a két felügyelőt is kihallgatásra bevitték a rendőrkapitányságra. „Feljelentést tettünk testi sértés miatt, de a legnagyobb megdöbbenésünkre a rendőrség, annak ellenére, hogy a végén elismerte, hogy csalásról van szó, és nem volt probléma a jegyünkkel, nem volt hajlandó semmilyen lépést tenni ellenük.”

Az RTL a történtekkel kapcsolatban kérdésekkel fordult a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz és a Budapesti Közlekedési Központhoz.

Frissítés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az rtl.hu érdeklődésére közölte, hogy értesültek az izraeli turistákat érintő esetről, és mindent megtesznek, hogy annak körülményeit részletesen kivizsgálják.

 

Az rtl.hu-nak írt levelében a BKK azt írta, hogy „jelenleg rendelkezésre álló információink alapján az izraeli állampolgárságú utasok érvénytelen, utazásra nem jogosító jeggyel vették igénybe a BKK szolgáltatását, ezért jegyellenőreink az ellenőrzés során pótdíjazási eljárást indítottak”.

 

A BKK tájékoztatása szerint „az üzletszabályzat és a díjszabás alapján 25 ezer forint pótdíjat köteles fizetni az ügyfél, aki érvénytelen jeggyel utazik, a pótdíj mértéke viszont 12 ezer forintra mérséklődik, ha a pótdíjazás során a helyszínen kiegyenlítik”.

 

Az ügyben érintetteket bevitték a XIV. kerületi rendőrkapitányságra kihallgatásra, amelyről jegyzőkönyv készült. A rendőrségi vizsgálat jelenleg is folyamatban van.

 

Ha a vizsgálat során bebizonyosodik, hogy ellenőreink a pótdíjazási eljárás során helytelenül jártak el, és vétettek társaságunk szabályai, illetve az erkölcsi normák ellen, akkor a BKK a legszigorúbban jár el munkatársaival szemben, mert nem tolerálja a verbális vagy fizikai bántalmazást – olvasható a társaság közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik