Belföld

Nyomoznak egy bűnszervezetben érintett cég állami támogatása ügyében is

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Polt Péter közölte, nemcsak a számlagyár, a 288 milliós közpénz ügyét is vizsgálják.

Versenyképessége növelésére kapott a Top Hygiene Kft. 288 millió forint vissza nem térítendő támogatást, miután 165 embert elbocsátott. A Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium a koronavírusra hivatkozva ítélte meg a pénzt. A cég a sikeres pályázat után nem sokkal végrehajtási, majd felszámolási eljárás alá került, írta meg lapunk korábban.

Azt már Hadházy Ákos tette hozzá, hogy az Opten adatai szerint jelenleg is felszámolás alatt van a Top Hygiene, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb számlagyár-botrányában is érintett.  A cégnél a büntetőjogi intézkedés adatainál pedig szerepel a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Kiemelt ügyek Vizsgálati Osztálya 67008/161/2019. bü. határozat szám.

A független képviselő arról kérdezte Polt Péter, milyen büntetőjogi intézkedést takar ez a határozat, mi volt az oka, mi lett az eredménye. A legfőbb ügyész megerősítette, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folytat eljárást a NAV.

A bűnszervezet

színleg takarítási és informatikai szolgáltatásokat nyújtó céghálózat által kibocsátott, fiktív tartalmú számlák értékesítésével foglalkozott.

A hálózat része volt a kérdéses cég is. A cégnyilvántartásban szereplő intézkedés bűnügyi vagyonbiztosítást jelent. Polt Péter azt írta, az eljárás keretei között a Top-Hygiene Kft. 2021-ben elnyert, 288 223 000 forint összegű, vissza nem térítendő támogatását is bűncselekmény gyanújával vizsgálják. Mivel az eljárás folyamatban van, az ügyről a nyomozás érdekei miatt további adat nem közölhető, tette hozzá a legfőbb ügyész.

Kapcsolódó
Kirúgtak 165 embert, majd nyertek 288 millió forint közpénzt, aztán bedőlt a vállalkozás
A külügyminisztérium versenyképesség-növelő támogatást ítélt meg egy nem sokkal később végrehajtás majd felszámolás alá került kft.-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik