Belföld

Népszava: tankerületi utasítás tiltja meg az iskolai csoportbontást

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Tankerületi utasításra nem lehetséges az iskolákban csoportbontás keretében 14 fő alatti csoportokat létrehozni, ami több intézményben megnehezíti, sőt akár el is lehetetlenítheti például az idegennyelv-oktatást vagy a felzárkóztatást – írja a Népszava. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet elmondta, a nyár folyamán is lehetett hallani arról, hogy egyes intézményekben erre készülnek, de a tanévkezdés óta számos konkrét panasz is érkezett a PDSZ-hez.

Egy iskolában például 11. és 12. évfolyamos tanulókat küldtek a 9. évfolyamosok kezdő csoportjába, hogy a csoportlétszám meghaladja a 14 főt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az érettségire, nyelvvizsgára készülő felsőbb évfolyamosoknak kell ugyanazt a tananyagot tanulniuk, mint a kezdőknek, vagy a nyelvtanár itt is két külön órát tart egy tanórán belül. 

A Szülői Hang Közösséghez is érkeztek hasonló visszajelzések, egy jászberényi szülő például azt írta, hogy matek és magyar tantárgyak esetében sem engedélyeztek csoportbontásokat a magas tanulói létszám ellenére sem.

Nagy Erzsébet a Népszavának elárulta, eljutott hozzájuk egy tankerületi levél is, amiben a köznevelési törvényre hivatkozva tiltották meg 14 főnél alacsonyabb létszámú iskolai csoportok indítását. Bár a kormány idén több ponton is módosított a törvényen, annak az iskolai létszámokra vonatkozó rendelkezései nem változtak – mutatott rá a PDSZ ügyvivője. A félreértést szerinte az okozhatta, hogy a 14 fős korlát az óvodai csoportokra vonatkozik, de a törvény egyik mondatában ez nincs egyértelműen tisztázva, ezért akár az iskolai csoportokra is érthető. Nagy Erzsébet nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy a tankerületekben szándékosan értelmezték félre a jogszabályt, ugyanis ha kevesebb csoport indul, nemcsak a tanórák száma csökken, hanem kevesebb pedagógus is kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik