Belföld

Feljelentés lett a török elnöknek bemutató férfi megveréséből

Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
A férfit a TEK-eseknek kellett kimenekíteniük, a rendőrségnek most valamit lépnie kell.

A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Tóth Bertalan írásbeli kérdését arról, történt-e bűncselekmény Recep Tayyip Erdogan legutóbbi budapesti látogatásakor, amikor a hírek szerint feltehetően a török államfő testőrei megvertek egy férfit, aki bemutatott a politikusnak.

Földre vitték, hátába, veséjébe térdeltek, kezét hátra csavarták, szidalmazták, azzal fenyegették, megölik. A magyar állampolgárt a Terrorelhárítási Központ munkatársai és a rendőrök menekítették ki, ők is az életét veszélyeztető helyzetnek értékelték a szituációt – idézte a férfi beszámolóját a szocialista politikus. Tóth Bertalan szerint a véleménykifejezés módja valóban vállalhatatlan volt, de a jóízlést érintő kérdéseket felülírja, hogy egy magyar állampolgár gyanúja szerint

egy külföldi állam vezetőjének kíséretéhez tartozók bántalmazhatták saját hazájában véleményének szabad kinyilvánításáért. Különösen azért tűnik aránytalannak a fellépés, mert a sajtóban megjelent hírek alapján nem tűnik úgy, hogy a török államfő biztonságát veszély fenyegette volna, a magyar választópolgárt sokkal inkább a politikai véleménye miatt érhette fizikai támadás.

Polt Pétertől arra várt választ, indít-e vizsgálatot?

Hogyan értékeli a történteket: a török államfő személyi biztonságát garantáló lépésre vagy a véleményszabadság aránytalan korlátozására került sor?

A legfőbb ügyész vizsgálatot nem indít, válaszában csak annyit írt, hogy a kérdést feljelentésként értékelte, azt elbírálás céljából elküldte a BRFK V. Kerületi Rendőrkapitányságának.

Korábban Lattmann Tamás nemzetközi jogász az RTL Híradónak azt mondta, a külföldi államfők biztonsági emberei hasonló esetekkel nem is szoktak foglalkozni. Ilyen helyzetben a testőrségnek nincs joga eljárni. A védelem, a támadás elhárítása a feladatuk, ám Erdogan elnök nem volt életveszélyben, semmilyen intézkedés nem volt indokolt. Ami történt, nem volt jogszerű.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik