Belföld

Erdogan emberei bántalmazhatták a török elnöknek beintő magyar férfit Budapesten, a TEK-nek kellett kimenteni

Mustafa Kamaci / ANADOLU AGENCY / AFP
Mustafa Kamaci / ANADOLU AGENCY / AFP

Bántalmaztak egy magyar férfit Budapesten, aki az államalapítás ünnepe alatt Magyarországra látogató török elnöknek bemutatott a két kezével. Bán Tamást a Terrorelhárítási Központnak (TEK) és a rendőrségnek kellett kimenekítenie, miután elmondása szerint Recep Tayyip Erdogan emberei rászálltak – értesült a Magyar Narancs.

A férfi elmondta, hogy éppen a fiával és a feleségével sétált, amikor meglátta a török elnök konvoját. Később a Szabad sajtó útjánál látta, hogy nagy a készülődés: rengeteg felfegyverzett kommandós tartózkodott egy szállodánál. Kisvártatva megjelent Erdogan is, akit támogatói integetéssel üdvözöltek, Bán pedig bemutatott neki. Elmondása szerint a török elnök arcáról lehervadt a mosoly, amikor elérkezett hozzá az üzenet.

Ezt követően három-négy civil ruhás ember jelent meg, lefogták Bánt, majd rángatni kezdték. A férfi úgy véli, hogy

Erdogan testőrei támadták meg, hogy ne tudjon mutogatni.

Próbálták a kezét lefejteni, illetve valaki a heréjét markolászta, vélhetően annak reményében, hogy majd abbahagyja a mozdulatsort. Végül a földre vitték, rátérdeltek a veséjére, hátára, csavargatták a kezét, majd rugdosni kezdték. Ekkor TEK-esek érkeztek a helyszínre, akik a támadói és közé férkőztek. A szétválasztás közben a törökök még kiosztottak pár pofont. Bán elmondása szerint az egyikük akcentussal, de magyarul beszélt: kiabált és kurvaanyázott.

Később rendőrök is érkeztek a helyszínre, akik hiába próbálták csitítani a kedélyeket. A TEK-esek félkörívben védték Bánt, ugyanis a törököknek vélt személyek tovább vegzálták a férfit. Ezek után Bánt egy rendőrautóba ültették, és elhajtottak vele Budára, ahol elengedték.

Meg nem fordult a fejemben, hogy Magyarország fővárosának belvárosában veszélybe kerülhetek

– nyilatkozta Bán, aki könnyebb sérülésekkel megúszta az esetet: a jobb középső ujján felszakadt a bőr, az öklén, térdén, sípcsontján néhány horzsolás keletkezett.

Az esetről a Mérce is beszámolt. Bán Tamás vélhetően ekkor még nem akart névvel nyilatkozni – ezért a cikk Sándorként hivatkozik rá – , ám a történet megegyezik a Narancsban közöltekkel.

Erdogan Orbán Viktor meghívására érkezett a magyar államalapítás ünnepén Budapestre. A megbeszélésen a svéd NATO-tagságról és kölcsönös vészhelyzeti segítségnyújtásról is szó volt:

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik