Belföld

Az exfideszes csepeli vezetés lapja szerint Németh Szilárd provokálni akart az Orbán-idézetekkel

MTI
MTI

Németh Szilárd ötletének tulajdonítja az Orbán Viktor-idézetek kihelyezését a csepeli önkormányzathoz közeli helyi újság.

A Csepel.info szerint Németh „provokációnak szánta” az idézetek elhelyezését a felújított Jedlik Ányos Gimnázium folyosóján, a lap szerint azért, hogy „megtépázott nimbuszát egy ilyen mély hízelgéssel” próbálja rendezni a miniszterelnök felé. A Csepel.info azt írta a botrányt okozó idézetekről, hogy „láthatóan központi szerepet szántak” a szövegeknek, hiszen más közéleti szereplőktől származó idézetek nem kerültek ki az iskola falaira.

Mintha csak az iskola is e köré épült volna

– olvasható a cikkben, amely a Németh Szilárd által rendezett megnyitó háttéreseményeit is bemutatta.

A múlt héten megtartott átadó ünnepségen Németh oldalán részt vettek többek között Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára és Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, de a Fideszből lényegében kizárt (a Németh Szilárd által kezdeményezett feloszlatás után az újraalakuláskor a tagok közé föl nem vett) csepeli polgármester, Borbély Lénárd nem kapott meghívást a szalagátvágásra, és nem is szólalhatott fel. A kerület korábbi fideszes vezetői, akiket Németh Szilárd, a csepeli Fidesz elnöke tavaly szorított ki a pártból, az összes többi budapesti meghívott mögött kaptak helyet az ünnepségen.

Mint ismert, a gimnázium megnyitója után botrány komoly lett a folyosóra és a tornaterembe kihelyezett Orbán-idézetből, és hétfőre, az iskolakezdésre le is szedték falról. Az intézmény igazgatója is aggályosnak találta az esetet, amely miatt az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos is vizsgálatot indított. Hétfőn Németh Szilárd, a csepeli Fidesz elnöke is azt írta ki a közösségi oldalára, hogy szerinte pártpolitikának nincs helye az iskolákban.

A Csepel.info azt is megemlíti, hogy az újjáépítés tervezési és a kivitelezési munkálatainak felügyeletével eredetileg Borbély polgármester bízta meg Németh Szilárdot, ám a munkák évekig elhúzódtak. A lap szerint „a rezsibiztosnak kötelessége lett volna beszámolni arról, hogy a tervek túlszárnyalják az ötmilliárd forintos keretet, ám ezt Németh Szilárd önmagától nem tette meg, (…) és mindent úgy csinált, mintha az önkormányzat miatt állna a projekt”.

A felújítás végösszege a kitűzött ötmilliárd helyett végül 22,5 milliárd forint lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik