Belföld

Napelemszövetség: a havi elszámolással ellehetetleníti a kormány a megtérülést

Változások lesznek a napelemes rendszereknél – jelentette be vasárnap Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Elmondta, hogy a korábban telepítők élvezhették az éves szaldószámolást, január 1-jétől viszont a feltelepítéstől számítva tíz éven keresztül havi szaldóelszámolás várható.

A havi elszámolási rendszerre való átváltás miatt nem fog megtérülni azoknak a beruházása, akik 8-10 éves megtérüléssel számolva telepítettek maguknak napelemes rendszert

– nyilatkozta az RTL-nek Kiss Ernő, a Napelem Szövetség elnöke. Hozzátette: a meglévő rendszerek esetében ezzel a mostani kormányzati bejelentéssel visszamenőlegesen lehetetleníti el a kormány a megtérülést.

Eddig, akiknek tavaly október 31-ig sikerült beadniuk az igénylésüket, élvezhették az éves elszámolás előnyét, vagyis télen, amikor lényegesen kevesebbet termel a napelem-rendszer, de a fűtés miatt nagyobb a fogyasztás, kivehettek annyi energiát a rendszerből, amennyit betápláltak. Szilágyi László a szövetség alelnöke emlékeztetett arra, hogy korábban korrekt volt a kormány részéről az az eredeti ígéret, hogy a korábban feltelepítők bent maradhatnak az éves szaldó elszámolásban.

Nincsen olyan uniós rendelkezés, ami tiltaná azt, hogy visszamenőleg ne lehetne megadni ezt a szaldós éves elszámolást

– hívta fel a figyelmet Szilágyi László, aki szerint ez a kormányzati lépés inkorrekt és etikátlan.

(via Portfolio)

Kapcsolódó
200 ezer napelemest hintáztatnak hónapok óta, most az éves elszámolás megszüntetése miatt főhet a fejük
Lassan megint lehet napelemeket telepíteni, de senki nem tudja, érdemes-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik