Belföld

Borkai Zsolt háromszor próbált Orbánnal beszélni a szexbotrány óta, egyszer sem sikerült neki

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Öt és fél órás interjút adott a Partizánnak Győr egykori fideszes polgármestere, aki elsírta magát, majd le akarta tiltani a beszélgetést. Kiderült, Kósa Lajos hozta el neki a selyemzsinórt, szerinte a Fidesz már nem vállalja fel és polgármesterként csak egyszer fizetett prostituáltnak.

Múlt pénteken vették fel, másnap le akarta tiltatni a Partizánnak adott interjúját Borkai Zsolt. A Partizán úgy döntött, a teljes, öt és fél órás beszélgetést közzéteszi, vágatlanul. Az interjú ide kattintva nézhető meg.

Győr egykori fideszes polgármestere az interjú egy pontján sírva fakadt, és meg is kellett szakítani a beszélgetést.

Megint magyarázkodnom kell, hogy mi történt

– mondta elcsukló hangon Borkai, akiről 2019 októberében, nem sokkal az önkormányzati választások előtt került nyilvánosságra az ominózus jachtozós felvétel.

Gulyás Márton kérdésére azt mondta, az elérzékenyülése annak az érzelmi megnyilvánulása, hogy tartja magát dolgokért, és az emberek azt gondolják, hogy korrupciós bűncselekmények elkövetője, miközben a valódi bűnösök kiléte ismeretlen.

Úgy véli, az ellenzéknek volt érdeke, hogy lejárassák őt. „Utólag egyértelmű a számomra, hogy az ellenzék és a DK volt”, de szerinte a Fidesz rosszul kezelte a botrányt, és többet tehetett volna, hogy ne nullázódjon le. Hozzátette, nem biztos abban, hogy a Fidesz megtett mindent annak érdekében, hogy „ne legyen ebből ekkora balhé.”

Az fel sem merült benne, hogy a videófelvétel nyilvánosságra kerülése után nem indul a polgármester-választáson, sőt, végig is akarta volna csinálni a polgármesterséget, miután megválasztották, de körülnézett, és látta, egyedül maradt.

Cserben hagytak? – kérdezi Gulyás.

Nem vállaltak fel – válaszolta Borkai, aki szerint már nem is fogják őt felvállalni:

Nem érzem, hogy ez a vonat felvenne engem.

Elmondta azt is, a párttagságról való lemondásról Kövér László kérte meg, a polgármesterségről pedig Kósa Lajos.

2019 óta háromszor próbált beszélni Orbán Viktorral, telefonon hívta a kabinetfőnökét, de nem sikerült egyszer sem. Az elején azt mondták neki, nem aktuális, néhány hónappal ezelőtt pedig ígérték, visszaszólnak neki, de nem szóltak.  Legutóbb arról szeretett volna beszélni Orbánnal, hogy tájékoztassa a miniszterelnököt az újraindulásról.

Becsületbeli ügy számomra, hogy ha 13 évig valakivel együtt vagyok egy pártban és együtt dolgozunk, és más politikai irányom lesz, akkor azt közlöm vele és elmondom neki, hogy elindulok függetlenként.

Kiderült, hogy elvégezte a mentőápolói képzést, ám nem engedték a mentőállomáson dolgozni, mert attól tartottak, politikai színtérré változik a mentőállomás.

Ha nincs az őszödi beszéd, nem választják meg polgármesternek

A beszélgetés további részéből kiderült az is, hogy 2006-ban Szijjártó Péter kérte fel polgármester-jelöltnek. Előtte nem igazán foglalkozott politikával, azt sem tudta, hol van a városháza. Úgy véli, ha nincs az őszödi beszéd, akkor nem nyeri meg Győrben a polgármester-választást.

Bevallása szerint káosz volt a polgármestersége elején, sajátjai ellen harcolt, és 2007-ben megfogalmazódott benne, hogy lemond. Aztán leküldték Kövér Lászlót, hogy legyen rend.

Arra a kérdésre, hogy hányszor fizetett prostituálnak élete során, azt mondta „volt rá példa, régen.”

Azt hogy hányszor, nem tudom, de nem is akarok erre válaszolni, mert ez mély magánügy. Ez olyan kérdés, mint hogy a székletem hányszor ürül naponta.

Azt azonban bevallotta, hogy választott politikusként az ominózus adriai hajóúton volt az egyetlen alkalom, hogy fizetett prostituáltnak, de megválasztása előtt is volt erre példa.  Azzal viszont nem ért egyet, hogy a prostitúció az  emberkereskedelem egy formája lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik