Belföld

Rejtély, mit gondol most Orbán Horthyról

Pedig a kormányfő véleménye nem is változott. Lázár Jánosban viszont nagyot csalódott egykori tanácsadója.

Miután a hétvégén Lázár János lerótta tiszteletét Horthy Miklós kenderesi sírja előtt, a Népszava rákérdezett, mi a kormányfő éppen aktuális véleménye a volt kormányzóról, akit egykori minisztere most hősnek, igazi magyar hazafinak nevezett.

Kiderült, Orbán Viktor véleménye nem változott sem Horthyról, sem a rendszeréről.

A miniszterelnök több alkalommal elmondta már a véleményét Horthy Miklósról és rendszeréről, ebben nincs változás.

Havasi Bertalan válasza annyiban nem segíti a tisztánlátást a főleg a Mi Hazánk Mozgalom által képviselt Horthy-kultusz fideszes megítéléséről, hogy a kormányfő valóban többször, de nagyon eltérően beszélt a volt kormányzóról. A Népszava felidézi, hogy

két éve „kivételes államférfinak” nevezte, míg négy éve még kollaboránsnak, aki nem érdemli meg, hogy szobrot kapjon.

Jóval egyértelműbb választ adott a lapnak Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz egykori ügyvezető igazgatója, aki azt mondta, nem lett volna Lázár tanácsadója, ha a miniszter már akkor dicsőíti Horthy Miklóst.

Egészen biztos, ha valakinek a családja nagy részét kiirtották, eszébe se jutna főhajtással tisztelegni Horthy Miklós emlékének.

A vészkorszakban ő tizenkét rokonát, a szüleit és testvéreiket is elveszítette, nem a németek rakták fel őket a vonatra, hanem Horthy rendőrei és csendőrei – tette hozzá Zoltai Gusztáv.

A Népszava hiába kereste Lázár Jánost, hogy megtudja, a holokauszt áldozataira való emlékezés szerinte összeegyeztethető-e kormányzó méltatásával, illetve támogatja-e a Mi Hazánk Mozgalom  kezdeményezését, hogy Horthy kapjon lovas szobrot és díszpolgári címet Budapesten.

Annak idején Orbán Viktor egyébként azt mondta, nem akar se Hóman-, se Horthy-szobrot. Azzal érvelt, hogy a kormányzó vezetése alatt az ország – Alaptörvényünk szerint – elveszítette függetlenségét, és bár Horthynak „akármilyen egyéb érdemei is voltak, mégis kollaborált a megszállókkal.

 

Kiemelt kép: Lázár János / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik