Belföld

Egyenruhás katona-oktatók tanítják a honvédelmet egyes iskolákban

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Szeptembertől hat középiskolában, heti egy tanórában indul a honvédelem tantárgy próbaoktatása – jelentette be pénteken a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a Belügyminisztérium, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium közreműködésével kiválasztott intézményekben kezdődő kötelező képzés lehetőséget teremt arra, hogy a diákokban erősítsék a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a hat intézményben a 9. és a 11. évfolyamban kezdődik meg a honvédelem tantárgy próbaoktatása.

A szakképzési és a köznevelési intézményekben heti egy tanórában induló kötelező képzés lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok általános ismereteik mellett egy átfogó képet kapjanak a magyar honvédelemmel összefüggő alapfogalmakról, a honvédelem rendszeréről, a haderőnemekről és a haditechnikai eszközökről

tette hozzá. A közlemény szerint a hét témakörre bontott képzésben szó lesz az elsősegélynyújtásról, a térkép- és tereptani ismeretekről, a lőelméletről, valamint „hazánk kiemelkedő katonai múltjáról” is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: az évi 36 órás tananyag összeállításánál fontos szempont volt, hogy az elméleti oktatás mellett a gyakorlati ismeretekre is hangsúlyt fektessenek. Alapos felkészítést követőn az oktatók pedagógiai, pszichológiai és szakmódszertani képzése lezajlott, így szeptember elsejétől a kiválasztott katona-oktatók egyenruhában jelennek meg a programban részt vevő intézményekben. Az érintett iskolák már megkapták az újonnan szerkesztett tankönyveket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik