Belföld

Fico simán odaadná Orbánnak Dunaszerdahelyt, mondta a volt szlovák külügyminiszter

Wojtek RADWANSKI / AFP
Wojtek RADWANSKI / AFP

Robert Fico nyugodtan lemondana Dunaszerdahelyről és környékéről, és átadná azt Orbán Viktornak a nyugalomért cserébe – mondta a Denník N című szlovák napilapnak adott interjújában Rastislav Kácer korábbi szlovák külügyminiszter. Az erős kijelentéseiről ismert politikus úgy látja, Fico ezt azért tenné meg, hogy meglegyen a saját kis autokrata államuk a Tátra alatt.

A volt külügyminiszterrel készített beszélgetést a a Napunk című magyar nyelvű lap szemlézte. Az interjúban felelevenítették a volt külügyminiszter nagy port kavart korábbi szavait is, amelyek szerint ha Vlagyimir Putyin sikeresebb lenne, akkor Magyarország már előállt volna a területi követeléseivel Szlovákiával szemben.  Emiatt idén februárban be is kérették a Külügyminisztérumba Szlovákia budapesti nagykövetét, mert Kácer szavait úgy értékelték, hogy Magyarország területi követeléseit vetítette előre. A volt miniszter ezzel kapcsolatban most azt mondta, hogy ő sosem Magyarországot támadta, hanem Orbánt, aki szerinte erozív politikát folytat Szlovákia ellen, ami felforgatja az országot. Ezért ő ma is helyesnek tartja, hogy egy külügyminiszter hangosan kimondjon ilyen dolgokat.

Kácer szerint jelenleg a szlovákiai politikusok egyre nagyobb csoportja néz fel Orbánra, és többen nyíltan szimpatizálnak vele. A volt külügyminiszter szerint ez különösen veszélyes. Úgy véli, hogy vörös vonalat kell húzni Orbánnak, mert mint Putyin példájából látni, a szavak tettekhez vezetnek.

Azt a felvetést tagadta, hogy az ilyen kijelentései kiéleznék a nemzetiségi ellentéteket Szlovákiában, és a szélsőségesek megerősödéséhez vezetnének. Szerinte a szélsőségesek most épp Orbán és Putyin rajongói.

A Dunaszerdahely elcsatolásáról szóló kijelentésre visszatérve a Napunk azt írja: a volt külügyminiszter szerint ez ellen a NATO-tagság sem jelent védelmet, mivel két tagállam konfliktusáról lenne szó, a többiek nehezen tudnák eldönteni, kinek van igaza. Kácer ezért tartja veszélyesnek az orbáni politikával való játszadozást: a többi tagállam szerinte csak legyinthet, mondván, hogy a magyarok és a szlovákok ugyanolyan problémásak.

Ficóra vonatkozó megjegyzései épp egy hónappal a szlovákiai előrehozott választások előtt hangoztak el. Az Orbán Viktor szövetségeseként ismert, oroszpártinak tartott Fico korábban háromszor volt Szlovákia miniszterelnöke, és most vissaztérésre készül, hiszen a választások fő esélyesei között tartják számon. Bukását 2018-ban Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya brutális meggyilkolása idézte elő, és ezután tárultak fel lassan a szlovák politikai elit és az igazságszolgáltatás között kiépült maffiaszerű kapcsolatok.

A közelgő szlovákiai választások hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesebben:

Kapcsolódó
Szlovákiai választások: miért rohanta le a rendőrség a titkosszolgálatokat?
A kampány hajrájában titkosszolgálati vezetőket, volt rendőrfőkapitányt is őrizetbe vettek, de Robert Ficóra, az egyik legesélyesebb párt jelöltjére is sötét árnyak vetülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik