Belföld

Újabb nyomozás indult, ami fájhat az előzetesben ülő Schadl Györgynek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Egy friss nyomozásról számolt be a hvg.hu, amelyben érintett lehet Schadl György a végrehajtói kar volt elnöke.

A portál szerint „hivatali visszaélés bűntette miatt nyomozást folytat a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség egy friss feljelentés alapján annak tisztázására, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar jelenleg korrupciós vádakkal bíróság előtt álló volt elnöke, Schadl György saját céljai érdekében valóban befolyásolta-e a végrehajtókkal szembeni belső ellenőrzéseket, fegyelmi eljárásokat.”

A hvg.hu kérésére az ügyészség megerősítette a nyomozást tényét, ám részleteket nem közöltek, mondván: az eljárás érdekeire figyelemmel tájékoztatás nem adható”.

A cikkben az is szerepel, hogy a nyomozás egy bennfentes személy feljelentése alapján indult, aki maga is a végrehajtók ellenőrzési és fegyelmi irodájának munkatársa volt korábban. A hvg.hu birtokába került, ismeretlen tettes elleni feljelentés szerint a hivatali visszaélés gyanúját több, a bíróságon közben már folyamatban lévő Völner-Schadl büntetőügy nyomozása során tett vallomás és konkrét példa is alátámasztja.

A portál kereste ügyvédjén keresztül Schadl Györgyöt is, de Morvai Attila jelezte, hogy a témát csak jövő heti találkozójukon tudja megvitatni a letartóztatásban lévő védencével.

Schadl Györgyről 2021. decemberében írta meg a 24.hu, hogy teljes hírzárlat mellett letartóztatták. Nem sokkal később Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára volt, 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

Az ügyészség szerint megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió – összesen 83 millió – forint kenőpénzt kapott.

Schadl és Völner, valamint további 20 társuk ellen tavaly októberben emeltek vádat korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt. A vádirat lényege szerint Schadl 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt legalább 83 millió forintot adott át a fideszes politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik