Belföld europoli

Navracsics: Létezhet kormányzati diszkrimináció, de az nem rendszerszintű

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A Népszava birtokába került az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának (CONT) májusi magyarországi tényfeltáró missziójáról készült jelentéstervezete, amelyet néhány héten belül véglegesítenek majd.

A delegáció találkozott hazánkban többek közt civil szervezetekkel és oknyomozó újságírókkal, diszkriminatív állami intézkedésekkel szembesülő uniós vállalatokkal, parlamenti képviselőkkel, valamint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel is.

A jelentéstervezetben az EP-képviselők felszólítják a magyar kormányt, hogy haladéktalanul teljesítse az összesen 28 milliárd eurónyi közösségi forrás folyósításának feltételéül szabott feltételeket.

Megjegyezték továbbá, hogy továbbra is várják, hogy az Integritás Hatóság konkrét megállapításokkal álljon elő a magyarországi korrupcióról. A hatóság elnöke, Bíró Ferenc annyit árult el, hogy májusig 30-40 vizsgálatot indítottak, és nagy horderejű ügyekre összpontosítanak.

A delegáció tagjai felvetették Navracsicsnak, hogy úgy tudják, az ellenzéki vezetésű önkormányzatok, például a budapesti, nehezebben jutnak uniós forrásokhoz. A tárcavezető elismerte, hogy

létezhet kormányzati diszkrimináció, de az nem rendszerszintű.

Elmondása szerint a magyar régiók kétharmada elmaradott, ezért a budapesti önkormányzatnak hozzá kell járulnia ezek fejlesztéséhez.

Kapcsolódó
Kijózanító volt a budapesti látogatás – mondta az uniós pénzek felhasználását vizsgáló küldöttség tagja
Daniel Freund szerint nem úgy tűnik, hogy a kormány mindent megtesz az uniós források felszabadítása érdekében.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik