Belföld

Civilek vették kezükbe a szúnyogirtás ügyét Budafok-Tétényben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Aláírásgyűjtő akciót kezdeményeztek civilek az elviselhetetlennek ítélt szúnyoghelyzet miatt a XXII. kerületben. A polgármester is a katasztrófavédelemhez fordult, még sincs semmilyen garancia rá, hogy rendkívüli irtást rendelnének el.

Aláírásgyűjtő akcióba kezdtek helyben lakók Budafok-Tétényben, miután eredménytelenül igyekeztek felhívni a figyelmet a szúnyogok túlszaporodására. Karsay Ferenc, a fővárosi kerület fideszes polgármestere hétfőn fordult az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF). A közösségi médiában nyilvánosságra hozott levelében a „rendkívüli helyzetre tekintettel” a kerület teljes lakott területére légi úton történő kémiai szúnyoggyérítést szorgalmazott.

A szúnyogirtásnak ehhez a formájához nem elég a katasztrófavédelem, de az országos tisztifőorvos hozzájárulása is szükséges. A kerületvezető ezért Müller Cecíliát is megkereste, hogy engedélyezze a légi úton történő vegyszeres gyérítést. Mindez nem sokkal azután történt, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat epidemiológiai szempontból kockázatos területnek minősített egy vidéki nagyvárost és két fővárosi kerületet, köztük  Budafok-Tétényt is.

Mónus Márton / MTI Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester

A főváros XXII. és XVI kerülete a tájékoztatás szerint az ízeltlábúak által terjesztett vírusos lázak szempontjából kockázatosnak minősített területek közé került. Erre a listára Budafok-Tétény szűk két hete, augusztus 18-án került fel, míg a XVI. kerület és a vidéki városok közül egyedüliként Szeged már augusztus 12-én. A listán ezeken a helyeken kívül jellemzően Franciaországban, Görögországban, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban és Szerbiában található települések szerepelnek még.

A tájékoztatás szerint harminc napig nem adhat vért, aki a listán szereplő helyek valamelyikén a megadott kezdődátumot követően legalább egy teljes napot eltöltött, és ez idő alatt emlékei szerint ázsiai tigrisszúnyogtól csípést szenvedett el.

Az Országos Vérellátó Szolgálat később árnyalta a képet az ATV-nek, mondván, nem zárnak ki területeket a véradásból. Azokat viszont kikérdezik, akik olyan környékről érkeztek, ahol a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) nyugat-nílusi lázzal fertőzött, súlyos állapotban lévő személyt regisztrált, ilyenkor egyedileg döntenek a véradás lehetőségéről.

A budafok-tétényi aláírásgyűjtést kezdeményezők egyike, Kazinczy Krisztina a 24.hu kérdésére elmondta, július elejétől érzékelték egyre súlyosbodónak a szúnyogproblémát a jellemzően zöldövezeti, kertes házas kerületben. Szerinte a helyzet évek óta egyre rosszabb, de idén már elviselhetetlen: főleg kisgyermekes szülőként szenvedtek az elviselhetetlen mennyiségű szúnyogcsípés miatt. Kazinczy Krisztina hozzátette, úgy gondolták, valamit lépni kéne, ezért indították el hárman civil kezdeményezésként az aláírásgyűjtési akciót. A négynapos aláírásgyűjtés több helyszínen zajlik a kerületben, egészen vasárnapig.

Elsősorban a kerületi önkormányzatot szerettük volna rávenni, hogy lépjenek túl az eddig láthatóan mérsékelt sikerrel alkalmazott módszereken

– mutatott rá a helyi aktivista. Elmondása szerint a panaszokra az önkormányzat válaszul korábban azzal érvelt, hogy a külső, kertes házas részeken a pangó vizekben szaporodnak fel a szúnyoglárvák, ezért olyan kapszulákat kínáltak a lakosságnak, amelyek ezekben a vizekben feloldva elpusztítják a szúnyoglárvákat. Kazinczy Krisztina azt mondta, hogy ilyen kapszulákat egy erre a célra megadott önkormányzati email címen lehetett igényelni, és aki kért, kapott is.

Mint fogalmazott, szombaton kezdték „felkavarni az állóvizet” az aláírásgyűjtés elindításával, és hétfőre el is készült a kerületi polgármester levele a katasztrófavédelemhez. Ez az, amiben Karsay a helikopteres irtást kérte. A civilek ezután Kazinczy szerint megkeresték a polgármestert, hogy az aláírásgyűjtéssel támogassák az erőfeszítéseit. „A polgármester ezt a segítséget elfogadta, úgyhogy beállunk mögé” – mondta.

Roger Eritja / Biosphoto / AFP

Az ügyben megkerestük a kerületi polgármestert is, aki írásban válaszolt kérdéseinkre. Azt Karsay Ferenc nem erősítette meg, hogy az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban hivatalosan is megkeresték volna, de azt írta, örül a lakosság aktivitásának, mert ez komoly nyomatékot ad az ügyintézés során.

A kerületvezető szerint Budafok-Tétény 2022-ben tért át a biológiai szúnyoggyérítésre, mely a kémiainál sokkal célzottabb, ezáltal hatékonyabb védekezést tesz lehetővé. Ennek megfelelően a közterületeken található vízgyülemeket már április óta figyelik a szakemberek, kezelésük folyamatos. Azt is megerősítette, hogy az önkormányzat több alkalommal osztott ingyenesen lárvairtó tablettát a kerületben. A szúnyoglárvairtó tabletta (Culinex tabletta) egy baktérium által termelt fehérjén keresztül fejti ki hatását. A lárvák elleni védekezés a tabletta vízbe juttatásával történik, mely megfelelő dózisban csak a csípőszúnyogok lárváira jelent veszélyt, más élőlényekre és az emberre teljesen ártalmatlan – hangsúlyozta a polgármester.

Arról, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat epidemiológiai szempontból kockázatos területnek minősítette a kerületet, Karsay azt írta, a sajtóból értesült róla, és azonnal a vérellátóhoz fordult az ügyben. Azt írta:

megkeresésemre azt a választ kaptam, hogy egy megbetegedésről tudnak, de egyértelmű választ arra, hogy ez pontosan milyen járványügyi tényállást jelent, ez idáig nem kaptunk.

A katasztrófavédelem honlapján olvasható tájékoztatás szerint az országos szúnyoggyérítési program keretében az általuk megbízott szakértők március eleje óta folyamatosan monitorozzák a csípőszúnyog tenyészőhelyek állapotát. A tényleges kezelések a szakértői javaslatok alapján, kizárólag szakmai alapon és ütemezetten kerülnek végrehajtásra. A nyilvánosan elérhető heti ütemezés szerint Budapest XXII. kerületében legközelebb szeptember 1-én végeznek földi irtást 500 hektáron. Ezt megelőzően június 15-e óta összesen öt alkalommal végeztek a kerületben földi gyérítés. Az összehasonlító adatok alapján úgy tűnik, hogy a szúnyogirtásban érintett kerületek között nincs szignifikáns eltérés e tekintetben.

Mohos Márton / 24.hu Szúnyoggyérítés 2021-ben.

Kerestük az OKF-ot, hogy megtudjuk, mi az oka a kerületi polgármester által rendkívüli helyzetnek nevezett állapot kialakulásának, illetve érzékelnek-e ilyen problémát a kerületben.

„A szúnyogok fejlődését és számát az időjárás nagyban befolyásolja.

Csapadékos és meleg időben akár két hét alatt komoly változások történhetnek egy-egy területen.

Ezért fordul elő az, hogy egyes helyeken több alkalommal is be kell avatkozni. A szúnyoggyérítést emiatt nem lehet hónapokkal előre megtervezni, csupán egy-másfél héttel” – fogalmaztak a lapunknak elküldött közleményben. Arra a kérdésre, hogy milyen lépések várhatók Karsay Ferenc polgármester megkeresése nyomán, a katasztrófavédelem konkrét választ nem adott. Mint írták: csak azokon a helyszíneken rendelik el a légi úton történő kémiai kezelést, ahol az extrém mértékű szúnyogártalom és a betegségterjesztő szúnyogfajok nagy száma miatt az feltétlenül indokolt. A technológia alkalmazása minden esetben szakmai alapon, szakértők javaslata alapján történik. „Idén kizárólag a Szigetközben és a Duna felső szakaszának mentén kialakult jelentős szúnyogártalom kezelése érdekében végeztek légi úton történő kémiai gyérítést – tájékoztattak.

Megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot is, hogy megtudjuk, Müller Cecília a kerületi polgármester kérésének megfelelően jóváhagyja-e a légi úton történő vegyi gyérítést. Kommunikációs főosztályukról azt a választ kaptuk, hogy

mivel a kerületben egy fő esetében azonosítottak Nyugat-nílusi lázat, járványügyi szempontból külön szúnyoggyérítés nem indokolt.

Hozzátették ugyanakkor, ha az önkormányzat szúnyoggyérítést kíván végeztetni, arra van lehetősége. A települési önkormányzatok egyrészt az országos központi program részeként az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon keresztül igényelhetnek szúnyogirtást, másrészt – saját költségükre – saját hatáskörben is rendelhetnek ilyet.

Kapcsolódó
Miért tört ki pánik a tigrisszúnyog miatt?
Hazai tigrisszúnyogokban még nem mutatták ki a nyugat-nílusi láz vírusát, és nem zárnak ki területeket a véradásból. Egy hír mégis kisebbfajta pánikot okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik