Belföld

Országos Vérellátó Szolgálat: önmagában a tigrisszúnyog jelenléte nem befolyásolja a véradást 

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Tévesen jelent meg az a hír az elmúlt napokban, miszerint a 16, és 22. kerületben, valamit Szegeden nem lehet vért adni az ázsiai tigrisszúnyog jelenléte miatt, közölte az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese az ATV megkeresésére.

Nagy Sándor tisztázta, hogy aki ezekről a területekről érkezik, egy plusz kérdést kap azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt 30 napban megcsípte-e a különös kinézetű állt.

Önmagában a tigrisszúnyog jelenléte nem befolyásolja a véradást

– jelentette ki.

Kiderült, az Országos Vérellátó Szolgálat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól kap tájékoztatást a nyugat nílusi lázat elkapó, és súlyos állapotba kerülő személyekről. Ennek alapján azonosítják a területet, és ha olyan helyről érkezik valaki, ahol a betegség előfordul, azt megkérdezik arról, hogy emlékszik-e arra, hogy az átlagostól eltérő méretű nagy csíkos szúnyog esetleg megcsípte az elmúlt 30 napban.

A válasz alapján döntenek az egyén alkalmasságáról, tehát nem területet zárnak ki a véradásból, nyomatékosította a főigazgató-helyettes.

Ugyanakkor lehet, hogy teljesen mindegy, hol jelent meg a tigrisszúnyog, ugyanis Kurucz Kornélia, a Virológiai Nemzeti Laboratórium egyetemi adjunktusa elmondta az ATV-nek, hogy az Ökológiai Kutatóközponttal, illetve az Állatorvostudományi Egyetemmel közösen monitorozzák a szúnyogok a fertőzöttségét, és ez idáig az ázsiai tigrisszúnyogban itthon nem mutatták ki nyugat nílusi láz vírusát, kizárólag a dalos szúnyog, vagyis más néven közönséges szúnyog egyedeiben.

A szakember ugyanakkor hozzátette: nincs ok a pánikra, a nyugat nílusi láz 2004 óta jelen van az országban, és évről évre vannak megbetegedések is.

Dr. Rusvai Miklós a Borsnak beszélt arról, hogy Magyarországon eddig ebben az éven 11 bizonyított esetről tudnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik