Belföld

Mégsem viszi az egyház a II. kerületi iskolát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Egy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez köthető törvénymódosításnak köszönhetően az egyházak ellentételezés nélkül igényelhetnek önkormányzati tulajdonú ingatlanokat. Így tett a Pannonhalmi Főapátság, amely a II. kerületi önkormányzat tulajdonában levő Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Iskolájának a tulajdonjogát szerette volna megszerezni, ám végül elállt ettől Örsi Gergely II. kerületi polgármester beszámolója szerint.

Június 27-i képviselő-testületi ülésünkön tárgyaltuk az ingatlan ügyét. Úgy döntöttünk, hogy megkísérelünk megállapodni a Főapátsággal a ingatlantulajdon átadása nélkül. Július 24-én levélben kerestem meg Hortobágyi Tamás Cirill főapátot egy olyan lehetséges jogi megoldással, mely megfelelő jogosultságokat biztosít a Főapátság számára úgy, hogy nem sérül az önkormányzati autonómia.

Augusztus végén személyes egyeztetésen kölcsönösen biztosítottuk egymást arról, hogy mind az Önkormányzatnak, mind a Főapátságnak az a célja, hogy az ingatlan továbbra is köznevelési intézmények adjon otthont, és a gyerekek a lehető legjobb környezetben tanulhassanak. Ezt követően Hortobágyi Tamás Cirill főapát levélben jelezte, hogy az írásban és megbeszélésünkön tárgyalt együttműködési lehetőségek megfelelnek a Főapátságnak, ezért visszavonja az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére irányuló bejelentését

– számolt be a fejleményekről Örsi Gergely, aki emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat építette az iskola épületét a kilencvenes években Póta Gyula polgármestersége idején, az ingatlan értékét pedig 1,6 milliárd forintra becsülte júniusban a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik