Belföld

Felfüggesztettet kapott a börtönőr, aki tarkón vágott egy fegyencet a berettyóújfalui rabkórházban

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Törvényszék Büntető Kollégiumának Katonai Tanácsa azt a börtönőrt, aki szolgálat közben megütött egy fogvatartottat a berettyóújfalui rabkórházban.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője a lapunknak küldött közleményében azt írta, hogy a vádlott tagadta a bűnösségét az előkészítő ülésen, és mivel nem mondott le a tárgyalás jogáról, ezért a katonai bíró tárgyalásra utalta az ügyet.

Ezt követően kihallgatta a tanúkat és megvizsgálta a rendelkezésre álló bizonyítékokat. Ezek alapján a bíróság bűnösnek mondta ki a börtönőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében, ezért őt 2 évi börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet szerint a börtönőr Berettyóújfaluban, a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központjában körletfelügyelői szolgálatba volt vezényelve. Az intézményben két büntetés-végrehajtási őrmester szakápoló 10 óra 40 perctől az ágyneműk cseréjét végezte, amely során kinyitották a vádban szereplő kórterem ajtaját és megálltak előtte.

Nem sokkal korábban érkeztek oda vissza a fogvatartottak, akik előtte a szabad levegőn tartózkodtak, maszkjaikat pedig a kórteremben levették. A börtönőr valamint egy másik körletfelügyelő észlelték, hogy a kórteremben egy ír, egy moldáv, valamint két magyar fogvatartott nem viselnek maszkot.

A börtönőrök felszólították őket a maszkviselésre, eközben a vádlott és az ír férfi között vita alakult ki, amely során az őrmester egyszer nyitott tenyérrel tarkón vágta a rabot.

Az ítélet nem jogerős mert az ügyész súlyosabb büntetésért fellebbezett, míg a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik