Belföld

Figyelmeztetés: hőség és zivatarok szombaton

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Kiderül.hu előrejelzése szerint forrósággal telik az utolsó nyári hétvége, szombaton napos időre számíthatunk kevés fátyol- illetve gomolyfelhővel. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 38 fok között várható, késő este pedig 25, 30 fok valószínű. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző oldalán háromféle figyelmeztetést adtak ki.

  • Hazánk északkeleti és északnyugati részein elsőfokú, sárga jelzés van érvényben zivatarok és a magas középhőmérséklet miatt. Előbbinél elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat, utóbbinál pedig a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat.
  • Mindenhol máshol, azaz a déli és középső tájakon másodfokú, narancs figyelmeztetés emlékeztet a magas napi középhőmérsékletre, ami ezeken a tájakon már 27 fok feletti napi középhőmérsékletet jelent.

A kánikulát illetően hasonló lesz a helyzet vasárnap is, ám akkor már zivatarok nem szerepelnek a prognózisban előrejelzésben. Hétfőn nyugat felől jön az enyhülés, egy front jó tíz fokkal hűti le a levegőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik