Belföld

Megvert, meztelenre vetkőztetett és a sorsára hagyott a hidegben egy férfit egy borsodi kamasz pár

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet súlyosítását indítványozta azon fiatalkorú vádlottakkal szemben, akik magára hagytak egy ittas férfit az éjszaka közepén, miután egyikük minden ok nélkül bántalmazta és lemeztelenítette. A Miskolci Törvényszék a 17 éves férfit emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, és 3 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte, 14 éves barátnőjét pedig segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt próbára bocsátotta.

Az ítélet szerint a fiatalok jól ismerték a sértettet, akivel 2019. október 5-én együtt szórakoztak, ittak egy borsodi község presszójában. A szórakozóhelyet a késő esti zárórát követően együtt hagyták el, ahonnan az ittas sértett egyből hazaindult, a közel 4 kilométerre, másik településen lévő otthonába. A fiatalok is ugyanott laknak, nem sokkal később ők is elindultak és kerékpárral utolérték a gyalogosan közlekedő férfit. Mellé érve leszálltak a bicikliről és azt tolva hárman együtt sétáltak tovább. Egy idő után a férfi vádlott minden előzetes indok nélkül lökdösni kezdte a sértettet, több alkalommal megütötte, valamint a felső ruházatát ráncigálta. A férfi kérdőre vonta a vádlottat, hogy miért bántalmazza, aki erre még agresszívabbá vált és tovább folytatta a férfi ütlegelését. A sértett az ittassága és a bántalmazás miatt többször elesett, a vádlott pedig az ütések között addig rángatta a férfi ruháit, míg az teljesen meztelen lett. Ezt követően a vádlottak az esőben, 10 Celsius-fok körüli időben a bántalmazott, lemeztelenített, ittas sértettet magára hagyták a kivilágítatlan közúton. A férfit fél óra elteltével egy arra közlekedő autóbusz sofőrje találta meg az úttesten fekve. A kihűlését az időben történő megtalálása és az azt követő gyors és szakszerű orvosi ellátás akadályozta meg.

A 14 éves vádlott nem vett részt a bántalmazásban, sőt többször tiltakozott barátja cselekedete ellen, azonban a sértettet ő is segítségnyújtás nélkül az út szélén hagyta és hazaérve sem tett semmit annak érdekében, hogy a férfi életét megmentse.

Az ítélet ellen az ügyészség mindkét vádlott terhére, a kiszabott büntetés és intézkedés súlyosítása érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a vádlott minden méltányolható indok nélkül bántalmazta, majd emberi mivoltában is megalázta a sértettet azzal, hogy anyaszült meztelenre csupaszította. Társa is jelen volt, végignézte a történteket és bár próbálta lebeszélni tettéről a vádlottat, végül mindketten lelkiismeret-furdalás nélkül hagyták ott a férfit az esőben, a hideg októberi éjszakában. A bíróság ítélete a büntetés céljainak nem felel meg. Bár a büntető törvény szerint a fiatalkorú elkövetővel szemben kiszabott büntetés vagy intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon, az élet elleni erőszakos bűncselekmények súlyos, tettarányos büntetést igényelnek.

Az ügyészség fellebbezését másodfokon a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik