Belföld

Szeret tanulni, örömmel vállalta a kihívást – harminc év tanári munka után már buszvezetőként dolgozik

24.hu
24.hu

Az egyébként kormányközeli Mediaworks somogyi kirendeltsége, a Sonline a helyi közlekedési társaság női sofőrjeit mutatta be cikkében. Az anyagban szó esett arról a hölgyről is, aki harminc év tanári munka után buszvezetőnek állt Kaposvárott.

Baranyai Ildikó a flotta legkésőbb érkező tagja, július óta teljesít szolgálatot a helyi járatokon. – Harminc éven át dolgoztam tanárként és a párom dolgozott buszon, az ő hatására váltottam – mondta a lapnak. Megjegyezte: nagyon szeret tanulni, így örömmel vállalta az új kihívást. Miután megszerezte a jogosítvány, helyi járaton kezdett dolgozni. – Nagyon szeretek vezetni, menni, uralni a gépet, a mérete ellenére nagyon finoman lehet vele játszani, ez nagyon izgalmas – nyilatkozta Baranyai Ildikó. – Vannak, akik örülnek és ki is nyilvánítják, hogy nő vezeti a buszt és nem tapasztaltam bizalmatlanságot egyszer sem, sok pozitív visszajelzést kapok – jegyezte meg az igali női autóbusz-vezető.

A Sonline egyébként közöle, hogy már három női autóbusz-vezető is dolgozik a Kaposvári Közlekedési Zrt. helyi járatain. Ketten kamionról váltottak autóbuszra.

A közelmúltban a Válaszonline írt arról, hogy egy fizika-matek szakos tanár egy éve a kiégés elöl menekülve szakmát váltott, és jelenleg sírásóként keresi a kenyerét.

Egy év alatt 42 százalékkal nőtt a távozó tanárok száma, 2022-ben már 5316 pedagógus hagyta ott a tankerületek valamelyikét lemondással vagy közös megegyezéssel, míg 2021-ben 3738 távozás volt – írtuk idén áprilisban Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője által kikért közérdekű adatok alapján. Az ellenzéki politikus kérelmére mind a 60 magyarországi tankerület megosztotta az elmúlt két évben távozó pedagógusok számát. Az adatok szerint két év alatt 9054-en távoztak.

Évente átlagosan 3-4 ezren mennek a pedagógus szakmából nyugdíjba, míg a 2022/23-as tanévben összesen 1884 új pedagógus lépett be a köznevelésbe. 2018-ban még hatezer új pedagógus kezdte meg a munkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik