Belföld

1884 pályakezdő tanár állt munkába az előző tanévben, miközben ötezren mehetnek nyugdíjba idén

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A 2022/23-as tanévben összesen 1884 új pedagógus lépett be a köznevelésbe – közölte a Népszavával az Oktatási Hivatal. Mivel a most pályakezdők többsége valószínűleg a 2017-es tanévben kezdte el a felsőoktatási képzését, ezt azzal érdemes összehasonlítani, hogy abban az évben 9091-en kezdtek pedagógusnak tanulni. Vagy azzal, hogy 2018-ban még hatezer új pedagógus kezdte meg a munkát.

Nahalka István oktatáskutató, aki „kifejezetten tragikusnak” nevezte a pályakezdő pedagógusok számát, azt is elmondta: évente átlagosan 3-4 ezren mennek a szakmából nyugdíjba. Ráadásul sokan a pályakezdés utáni néhány évben hagyják el a szakmát, például a munkakörülmények vagy a bérek miatt.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Köznevelési Információs Rendszer adataira hivatkozva közben azt állítja, hogy az idei évben várhatóan 4939 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt. Totyik Tamás elmondta, ebbe beletartoznak a szaktantárgyakat oktatók, a gyógypedagógusok, óvodapedagógusok és az alsós tanítók is, ugyanakkor nincsenek benne azok, akik a nők 40 éves korkedvezményével mennek nyugdíjba – vagyis a tényleges nyugdíjba vonulók száma az ötezret is meghaladja majd. A PSZ elnöke arra is felhívta a figyelmet, ugyanezen adatok alapján jövőre 5433 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt, 2025-ben pedig több mint 6 ezer – miközben a pályakezdők számában Totyik Tamás szerint is további csökkenés várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik