Belföld

Mészáros-beruházást figyel az Integritás Hatóság

Az újonnan felállított korrupcióellenes testület, az Integrációs Hatóság (IH) figyelmét is felkeltették a Püspökladány–Biharkeresztes vasúti felújítási munkálatok – értesült a Szabad Európa. Itt uniós forrásból Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft., és a Strabag Rail Kft. végzi konzorciumban a munkákat, fővállalkozóként.

A cikk szerint R-Kord több alvállalkozót nem fizetett ki, legtöbben a kivitelezést végzők közül a GSM-R néven futó vasúti informatikai fejlesztés során jártak rosszul, tíz-, százmilliós nagyságrendű adósságokról is meséltek a lapnak érintettek. A Szabad Európa úgy tudja, azóta az alvállalkozók egy részét kifizették, de többen még mindig várnak a pénzükre.

Közben a beruházások késésben vannak, és ezek a körülmények együttesen kelthették fel az IH figyelmét. A Szabad Európa megkeresésére a hatóság közölte, hogy az említett felújítással kapcsolatos anomáliákról „értesültek, és figyelemmel kísérik”.

A hírportál felidézte egy tavaszi cikkét is, amelyben az R-Kord felbontotta egyik alvállalkozójával, a Vasútvill Kft.-vel a szerződését. Az ügy érdekessége, hogy a Vasútvill tulajdonosa Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje, ám a Szabad Európa arról is írt, hogy a házasság megromolhatott és Mészáros Ágnes időközben távozott a Vasútvillben betöltött felügyelőbizottsági posztjáról is.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik