Belföld

A DK nem megy el vitázni a fideszes fesztiválra, Gulyás Gergely viszont egy asztalhoz ül Márki-Zay Péterrel

A Demokratikus Koalíció nem vesz részt fideszes pártrendezvényeken, közölte a párt sajtóosztálya, amikor a Telex arról érdeklődött, hogy a DK képviselői miért utasították el a csütörtökön kezdődő Tranzit Fesztivál szervezőinek meghívását.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója előzőleg a Hiradó.hu-nak azt mondta: „a jobboldalon nagy hagyománya van a vitáknak”, több rendezvényen is teret engednek a minőségi eszmecseréknek, és szomorúan vették tudomásul, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a DK tagjai sosem vesznek részt ezeken a vitákon.

Most még azt is felajánlottuk nekik, hogy az árnyékkormányuk árnyékminiszterei leülhetnek a magyar kormány hivatalban lévő minisztereivel beszélgetni, de ők ezt is visszautasították

– közölte.

Arról nem esett szó a közmédiának adott interjúban, hogy Orbán Viktor 2006 óta nem állt ki miniszterelnök-jelölti vitára, és az idei Tranzit Fesztiválon is csak a megafonos Bohár Dániellel ül le beszélgetni. Arról sem ejtett szót Hollik, hogy a Fidesz politikusai kizárólag a saját rendezvényeiken, a saját közönségük és az általuk választott moderátorok mellett hajlandók ellenzéki képviselőkkel vitázni. A gyakran példaként emlegetett tusványosi rendezvényen, ahol már többszer rendeztek ellenzéki részvétellel frakcióvezetői vitát, szintén erős a fideszes közönség befolyása a vitára. A DK az erdélyi szabadegyetem vitáján sem vesz részt, rendszeresen ott van viszont az MSZP, az LMP és a Jobbik képivselője.

Hollik bejelentéséből nem az derült ki, hogy Orbán Viktor is kész lett volna egy asztalhoz ülni Dobrev Klárával, a DK-s árnyékkormány árnyék-miniszterelnökével, ha utóbbi elfogadja a meghívást. A DK tavaly szeptemberben azért alakított árnyékkormányt Dobrev vezetésével, hogy elképzelésük szerint megmutassák: van alternatívája Orbán Viktornak és a Fidesznek.

A DK-n kívül a többi ellenzéki párt nem zárkózik el ilyen kategorikusan a fideszes rendezvényektől, a hétvégi tihanyi Tranzit Fesztiválon

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel;
  • Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Lukács László Györggyel, a Jobbik frakcióvezetőjével;
  • Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője Tompos Mártonnal, a Momentum országgyűlési képviselőjével;
  • Hollik István pedig Bedő Dáviddal, a Momentum képviselőjével ül le vitázni.

A fesztiválra a program tanúsága szerint lényegében a teljes kormány levonul a Balaton-partra, de rajtuk kívül a Fidesz számos vezető politikusa is előadást tart majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik