Belföld

Újabb riasztást adott ki zivatarokra, felhőszakadásokra az OMSZ, a főváros is érintett

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország déli felére felhőszakadások és zivatarok miatt szombat reggel, vagyis ezeken a helyeken még a délelőtt jó eséllyel leszakad az ég.

Frissítünk!

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki a fővárosra, valamint Fejér és Pest vármegyék egyes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint ezekben a járásokban a következő órákban az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A szombati napra pedig az egész országra érvényes veszélyjelzést adtak ki. Mindenhol zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek, néhány alföldi megyére (Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar) pedig még a magas hőmérsékletre is sárga jelzést bocsátottak ki.

Ahogy írták, szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, az ország bármely pontján megjelenhetnek a nap folyamán, szórványos jelleggel számíthatunk rájuk. Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás (~25-35 mm, egy adott pont fölött egymást követő zivatarcellákból akár 45-50 mm-t meghaladó mennyiség is összegyűlhet) kísérheti, azonban kisebb eséllyel átmeneti viharos széllökés (~60-80 km/h), esetleg jégeső (1-2 cm-nél nem nagyobb átmérő) is társulhat hozzájuk (elsősorban a nappali órákban). Estétől, késő estétől határozottabb lecsengés kezdődhet el. A napi középhőmérséklet a délkeleti országrészben 25 fok közelében alakul.

Az OMSZ az előző nap is kiadott riasztást felhőszakadásokra, Pécset például térdig érő víz öntötte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik