Belföld

Szijjártó: Aki gáncsolja Paks II-t, az Magyarország ellenfele

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI

Aláírták pénteken a Paks II. kivitelezési szerződésének módosítását, ami Szijjártó Péter szerint lezárja az beruházás előkészítő szakaszát, és végre megkezdődhet az „fizikai építkezés”. A külügyi tárca közleménye kitért rá, hogy Szijjártó videohívás keretében tárgyalt Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezetőjével, bár azt, hogy ott pontosan miről volt szó, nem részletezték.

A miniszter a ceremónián kritikus nemzeti érdeknek nevezte az újabb nukleáris reaktorblokkok építését, amelynek terén a minisztérium közleményének megfogalmazása szerint „fontos mérföldkő jött el”.

A Paks II. pénzügyi szerződésének módosítása augusztus 16-án lépett hatályba, és ez tette lehetővé a kivitelezési szerződés módosításának pénteki aláírását is. A pénzügyi szerződések módosításáról Szijjártó a beszédében azt mondta, hogy a Gazprom Bankon keresztül zajlanak a teljesítések. Hozzátette: a Roszatom és a magyar megrendelő is több nyugati, nagy nemzetközi céggel dolgozik együtt. A Paks II. beruházást a miniszter szerint semmilyen európai szankció nem sújtja, mert az Európai Unió nem fogadott el egyetlen, a nukleáris iparral szembeni szankciót sem.

Alekszandr Merten, a Roszatom atomerőmű-építéssel foglalkozó, Atomsztrojekszport nevű leányállalatának alelnöke az aláírása után többek között felidézte, hogy 2022 augusztusában kapta meg a létesítési engedélyt. Múlt heti hír, hogy Paks II. újabb két évet kapott az atomerőmű két új blokkjához szükséges résfal elkészítésére. Az Országos Atomenergia Hivatal, jövő október 11-éig hosszabbította meg a vonatkozó engedély hatályát. A résfal létesítését Alekszandr Merten nagyon fontosnak nevezte, ez kell ahhoz ugyanis, hogy a munkagödörbe talajvíz ne tudjon bejutni.

Az új szakaszra való áttérés egyúttal azt is jelenti, hogy növelni kell a személyzet létszámát, meg kell többszörözni a munkagépek és berendezések mennyiségét, és a munka intenzitása is folyamatosan nőni fog

– fogalmazott Atomsztrojekszport alelnöke.

Szijjártó úgy fogalmazott, hogy a kivitelezési szerződés módosításával „a beruházás átléphet a második, a valós fizikai építkezés szakaszába”. Hozzáfűzte, hogy a módosításban több olyan rendelkezés is van, amelynek nyomán gyorsabban, könnyebben és egyszerűbben lehet majd előrehaladni az építkezésben.

A miniszter szerint a Paks II. beruházás hosszú távú garancia arra, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, hogy legyen elég és legyen megfizethető energia Magyarországon, valamint ez járul hozzá a rezsicsökkentés eredményeinek megőzéséhez”.

„Minden olyan támadást és gáncsoskodást, amely az új paksi beruházás ellehetetlenítésére irányul, azt a szuverenitásunk megsértésére irányuló cselekedetnek fogjuk felfogni a jövőben is”– figyelmeztetett az oroszokkal kötött szerződés módosításának aláírása után a magyar diplomácia vezetője.

 Azt tudjuk, hogy Magyarország ellenfelei, ellenségei gáncsolják a paksi projektet, de ez fordítva is igaz, aki gáncsolja a paksi projektet, az bizony Magyarország ellenfele, a magyar nemzeti érdek ellenfele”

– fogamazott Szijjártó Péter. Hozzátette: senkinek semmi köze ahhoz, hogy egy adott ország hogyan, kivel és milyen formában állítja elő, vagy veszi meg a  működéséhez szükséges energiamennyiséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik